more info red Περισσότερες πληροφορίες

Home Entertainment - Επενδύοντας ηλεκτρονικά...

Τεύχος
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Διαβάστηκε 829 φορές

Ψηφιακή εικόνα, πολυκάναλος ψηφιακός ήχος και  νέες ηλεκτρονικές πολυσυσκευές... Ο 21ος αιώνας εγκαινιάζει μια νέα ψηφιακή εποχή που  -μεταξύ άλλων- προσφέρει  αφορμή για επιχειρηματική δράση.

Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας έχει συμβάλλει στην αναβάθμιση του τομέα της οικιακής ψυχαγωγίας και ήδη οργανωμένες αλυσίδες δραστηριοποιούνται στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο  προχωρώντας με σταθερά βήματα προς την επιτυχία. Ωστόσο οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής και η ταχύτατη μεταβολή των δεδομένων, επιτάσσουν συνεχή διαφοροποίηση και αναπροσαρμογή. Ανώτατα στελέχη κορυφαίων αλυσίδων του κλάδου μίλησαν στο FranchiseSuccess για τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο, τα περιθώρια ανάπτυξής του, σηματοδότησαν τις μελλοντικές τάσεις και επισήμαναν τα στοιχεία που συνθέτουν μια επιτυχημένη επιχείρηση.

VCRvsDVD - ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ήταν αρχές  της 10ετίας του 1980 όταν μια νέα ηλεκτρονική συσκευή, το VCR, ήρθε για να ταράξει τα «ήσυχα νερά» της οικιακής ψυχαγωγίας, που μέχρι τότε παρείχε η κρατική τηλεόραση. Το καταναλωτικό κοινό ενθουσιάστηκε με αυτήν την εναλλακτική πρόταση διασκέδασης και οι συσκευές video έγιναν απαραίτητες σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Το ίδιο συνέβη βέβαια και με τα videoclubs που άνοιγαν το ένα μετά το άλλο σε κάθε γειτονιά  γνωρίζοντας τεράστια ανταπόκριση και σημαντικά κέρδη. Όπως επισημαίνει ο κ. Γιάννης Παπαποστόλου, Σύμβουλος Marketing  & Ανάπτυξης του δικτύου της SevenVideoNet : «Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ανάπτυξη του κλάδου την 10ετία του 80 οφείλεται αφενός στην ανυπαρξία πλουραλισμού και επιλογών στην τηλεόραση και αφετέρου στη ριζοσπαστική καινοτομία που για πρώτη φορά πρόσφερε η συσκευή του VCR, βλέπω αυτό που θέλω, όταν το θέλω, όσες φορές θέλω!».

Στο τέλος της ίδιας 10ετίας και κοντά στις αρχές του 1990, η οικιακή ψυχαγωγία ενισχύθηκε σημαντικά με την παρουσία της ιδιωτικής τηλεόρασης, η οποία εξασφάλισε στο κοινό, δωρεάν διασκέδαση και ενημέρωση για ολόκληρο το 24ωρο. Με την δημιουργία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, οι ουρές στα ταμεία των videoclubs άρχισαν να συρρικνώνονται ώσπου στο τέλος το μεγαλύτερο μέρος  του κλάδου, οδηγήθηκε σε κατάρρευση και ο βαθμός διείσδυσης έφτασε στα επίπεδα των υπόλοιπων ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών.

Για μια δεκαετία περίπου η κατάσταση στον κλάδο της οικιακής ψυχαγωγίας παρέμεινε σταθερή, με το ενδιαφέρον να παραμένει εστιασμένο στα προγράμματα της ιδιωτικής τηλεόρασης που καθημερινά αναβαθμίζονταν και πρόσφεραν πολλές επιλογές στον τηλεθεατή.

Με την είσοδο στον 21ο αιώνα τα δεδομένα άρχισαν  να μεταβάλλονται με αφορμή τις εξελίξεις στον τομέα της νέας τεχνολογίας που οδήγησαν στη δημιουργία νέων προϊόντων και στο πέρασμα της οικιακής ψυχαγωγίας σε άλλο επίπεδο. Η ανάγκη του καταναλωτικού κοινού για ποιοτικότερη εικόνα και ήχο βρήκε ανταπόκριση με την κυκλοφορία των DVD,  που πέρα  από την θαυμαστή ευκρίνεια και καθαρότητα εικόνας και ήχου συνδύασαν πρωτοπόρες δυνατότητες όπως : στήριξη  υποτίτλων σε 32 γλώσσες, δυνατότητα  μέχρι 9 διαφορετικών γωνιών λήψης, δυνατότητα καθορισμού τρόπου προβολής της ταινίας, 8κάναλο ήχο ,εύκολη μετάβαση σε διαφορετικά σημεία της ταινίας κλπ.

Έτσι το homeentertainment πήρε μια νέα interactive υπόσταση μέσα από το homecinema και ενισχύθηκε περαιτέρω με τις νέες εξελιγμένες κονσόλες για  videogames.

VIDEORAMA

Πως επηρεάζει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της οικιακής ψυχαγωγίας η ευρύτατη διείσδυση των DVD και η αναμενόμενη ανάπτυξη νέων τεχνολογιών;

Το VIDEORAMA είναι από τις πρώτες επιχειρήσεις Video club στην Ελλάδα καθώς δραστηριοποιείται  στο χώρο της οικιακής ψυχαγωγίας την τελευταία 20ετία.

Είναι επίσης γνωστό, ότι οι τρόποι που αναλύει την αγορά και τις μελλοντικές εξελίξεις, προκαλούν ενδιαφέρον, ακόμα και στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα το VIDEORAMA δεν έχει αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις στην αγορά, καθώς επενδυει συστηματικα στην σωστη πληροφορηση, που του επιτρεπει να προβλεπει τις εξελιξεις, και να προσαρμοζεται εγκαιρα .

Έτσι και τώρα, τόσο ο ρυθμός διείσδυσης των DVD, όσο και η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών ήταν μεσα στα αναμενομενα. Η θεαματική αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας μας, δείχνει ότι η μεθοδική προετοιμασία που κάναμε 6 ολόκληρους μήνες πριν την εμφάνιση του DVD, ήταν πετυχημένη.

Ποιο είναι το ποσοστό διείσδυσης και τα περιθώρια ανάπτυξης του DVD στην Ελλάδα;

Το DVD θα συνεχίσει τους γρήγορους ρυθμούς διείσδυσης στην ελληνική αγορά. Το VIDEORAMA εκτιμά, ότι θα συνεχίσουν οι πωλήσεις συσκευών VHS και ότι χρειάζονται αρκετά χρόνια για να κυκλοφορήσει σε DVD, μια ταινιοθήκη άνω των 20.000 κινηματογραφικών τίτλων, που σημερα διαθέτουμε σε κασετα VHS. Ανεξάρτητα από τις επιλογές των προμηθευτών ή του ανταγωνισμού, το VIDEORAMA θα έχει ζωντανά τμήματα, με σπάνιες ταινίες VHS, τουλάχιστον έως το τέλος της δεκαετίας, ενώ θα εξελισει και την  ταινιοθηκη σε DVD.

Ποιος είναι ο ρόλος των αυτόματων πωλητών DVD και σε ποιο κοινό απευθύνονται;

Θεωρούμε ότι οι αυτόματες μηχανές είναι παλιές, αποτυχημένες συνταγές της περασμένης δεκαετίας, που αναπτύχθηκαν σε Ευρώπη και Αμερική κυρίως σε περιοχές υψηλής εγκληματικότητας. Χρησιμοποιούνται και λανσάρονται τώρα και στην Ελλάδα από ευκαιριακές πολιτικές ανάπτυξης που δεν πρόκειται να φέρουν όχι μόνο κερδοφορία αλλά ούτε έστω απόσβεση του αρχικού κόστους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το VIDEORAMA δεν έχει ήδη αναπτύξει τρόπους αντίδρασης και σε αυτήν την «μόδα».

ΟΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΑΓΟΡΑ

Το μέγεθος της αγοράς της οικιακής ψυχαγωγίας είναι δύσκολο να καταμετρηθεί καθώς στον κλάδο παρατηρείται ένας έντονος  κατακερματισμός σε πολλά ανεξάρτητα, γειτονικά καταστήματα. Σε ότι αφορά στα μερίδια που κατέχουν οι αλυσίδες και τα ανεξάρτητα καταστήματα εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 40% και 60% αντίστοιχα.

Τα τελευταία χρόνια το μερίδιο του κλάδου του homeentertainment σημειώνει αυξητικές τάσεις και μια σαφώς μεγαλύτερη συγκέντρωση συγκριτικά με την δεκαετία του 80. Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαποστόλου : «Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον υπάρχει εμπειρία στον κλάδο σε σχέση με την ανυπαρξία εμπειρίας την 10ετία του 80. Υπάρχουν άνθρωποι που λόγω εμπειρίας και παραμονής τους στον κλάδο όλα αυτά τα χρόνια διέβλεψαν την ανάπτυξή του και χρησιμοποίησαν σύγχρονες μεθόδους marketing για να αναπτυχθούν όπως η μέθοδος franchising και επίσης υπάρχουν και τα απαιτούμενα κεφάλαια γι αυτό. Έτσι παρατηρείται η συγκέντρωση πολλών καταστημάτων κάτω από την ίδια επωνυμία. Καταστήματα που λειτουργούν είτε με την μέθοδο του franchise είτε είναι ιδιοκτησία ενός ή περισσότερων ατόμων με εταιρική μορφή». Παρά τα κοινά στοιχεία που παρουσιάζουν και οι δυο περίοδοι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο  κύριος Κώνστας Διευθύνων Σύμβουλος της αλυσίδας  24 SelfVideoτονίζει : «Τότε υπήρξε η παρουσίαση ενός καινούργιου προϊόντος στον τομέα της ψυχαγωγίας το οποίο είχε άμεση απήχηση στο καταναλωτικό κοινό, με τη διαφορά όμως, ότι η πλειονότητα αυτών που προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν αποσκοπούσε στο γρήγορο και ευκαιριακό κέρδος παραμερίζοντας έτσι έναν άρτιο και επαγγελματικό σχεδιασμό, που θα πρόσφερε στους καταναλωτές τα κατάλληλα προϊόντα και υπηρεσίες και παράλληλα θα έβαζε τις βάσεις για την δημιουργία υγιών επιχειρήσεων με προοπτικές».

Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Ξενόκωστα Υπεύθυνο Ανάπτυξηςτου δικτύου καταστημάτωνVideorama αξίζει να σημειωθεί ότι  : «Δεν είναι δυνατό να επαναληφθούν τα νούμερα της δεκαετίας του 80 για τι μπορεί να αυξάνονται τα μεγέθη της οικιακής ψυχαγωγίας  αλλά ταυτόχρονα συνυπάρχουν πολλαπλές εναλλακτικές λύσεις για τον καταναλωτή».

24 selfvideo

Ποιο είναι το μέγεθος της αγοράς και τι μερίδιο αντιστοιχεί στις ανεξάρτητες επιχειρήσεις και στις αλυσίδες;

Στην σημερινή εποχή υπάρχει μια ραγδαία και συνεχόμενη εξέλιξη στον τομέα της οικιακής ψυχαγωγίας. Η μεγάλη απήχηση που έχει ο συγκεκριμένος τομέας τα τελευταία χρόνια στο καταναλωτικό κοινό, είχε ως αποτέλεσμα την προσέλκυση νέων επενδυτών, οι οποίοι αποφάσισαν να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο κλάδο είτε ως ανεξάρτητοι φορείς είτε συμμετέχοντας στο Franchise μιας εταιρίας της επιλογής τους. Μετά την κατάρρευση των Video – Club στα τέλη της δεκαετίας του 80, το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς αντιστοιχούσε σε ανεξάρτητους φορείς, οι οποίοι κατάφεραν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν την λειτουργία τους. Την τελευταία πενταετία παρουσιάστηκαν εταιρίες που αναπτύχθηκαν με γοργούς και σταθερούς ρυθμούς μέσω Franchise και καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της υπάρχουσας αγοράς. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εμπορικής και επιχειρηματικής επιτυχίας, μπορεί να θεωρηθεί η αλυσίδα 24hrsSelf-Video, η οποία μόλις σε 15 μήνες λειτουργίας αριθμεί 50 μαγαζιά πανελλαδικώς, -αριθμός ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα στον συγκεκριμένο τομέα-.

Παρατηρείται το φαινόμενο της εποχικότητας στον κλάδο της οικιακής ψυχαγωγίας; Από ποιους παράγοντες καθορίζεται η ζήτηση;

Ο Τομέας της οικιακής ψυχαγωγίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως είδος εποχιακό. Η υψηλή ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν τα σύγχρονα videoclub σε συνδυασμό με τις ολοένα  αυξανόμενες απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού προσδίδουν στον συγκεκριμένο τομέα ένα μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Άξιο αναφοράς είναι όμως,ότι η ζήτηση που υπάρχει στον συγκεκριμένο κλάδο είναι σε άμεση συνάρτηση με την διάθεση του καταναλωτή να ψυχαγωγηθεί στο σπίτι του. Έτσι είναι λογικό τους καλοκαιρινούς μήνες κάθε έτους να υπάρχει μια σχετική ύφεση ως προς τη διάθεση ταινιών γεγονός που δεν έχει όμως σοβαρές επιπτώσεις στην λειτουργία των videoclub.

Ποιος είναι ο ρόλος των αυτόματων πωλητών DVD και σε ποιο κοινό απευθύνονται; 

Η 24hrsSelf-Video και οι αυτόματοι πωλητές VHS/DVD είναι έννοιες ταυτόσημες. Η συγκεκριμένη εταιρία είναι αυτή που έφερε επανάσταση και άλλαξε το Status στον τομέα της οικιακής ψυχαγωγίας, με την εγκατάσταση των πρώτων ολοκληρωτικά αυτόματων video-club στις αρχές του 2002. Η πρωτιά αυτή είχε ως πλεονέκτημα να υπάρξει η πολυτέλεια επιλογής έτσι ώστε να έρθει στην Ελλάδα η κορυφαία εταιρία αυτόματων πωλητών VHS/DVD, που κάνει την 24hrsSelf-Video να ξεχωρίζει και να υπερτερεί από τους επίδοξους μιμητές της. Η εξέλιξη της ήταν τόσο ραγδαία και εντυπωσιακή – 49 καταστήματα πανελλαδικώς σε 15 μήνες λειτουργίας – που ανάγκασε πολλά από τα υπάρχοντα “συμβατικά” video-club τα οποία μέχρι σήμερα αγνοούσαν την λειτουργία των αυτόματων πωλητών, να ακολουθήσουν και να μιμηθούν τα βήματα της, προσθέτοντας αυτόματους πωλητές στους χώρους τους γεγονός που έπρεπε να γίνει προκείμενου να παραμείνουν σύγχρονα και ανταγωνιστικά. Οι αυτόματοι πωλητές, απευθύνονται στον σύγχρονο άνθρωπο και συμβαδίζουν με τις ανάγκες του, επικεντρώνοντας την φιλοσοφία τους σε τρία βασικά σημεία: 1) 24ωρη λειτουργία, 2) Αυτόματη και άμεση εξυπηρέτηση, 3) Χαμηλότερες χρεώσεις. Με έναν εντελώς πρωτοποριακό τρόπο λειτουργίας, επιτρέπουν στους πελάτες τους να εξυπηρετηθούν με ασφάλεια, διακριτικότητα και χωρίς άγχος, 24 ώρες την μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας διαρκώς αναβαθμισμένα service που τους προσφέρει η νέα τεχνολογία. Πιο συγκεκριμένα ο πελάτης αποκτά μια προσωπική κάρτα μέλους η οποία του επιτρέπει να έχει πρόσβαση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμεί και να επιλέξει μέσα από τις οθόνες αυτόματης εξυπηρέτησης την αγαπημένη του ταινία ( DVD/VHS) η παιχνίδι ( Playstation/X- Box ).

ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 

Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ένας καθοριστικός παράγοντας στην αύξηση που παρουσιάζει το μερίδιο του homeentertainment  σε σχέση με άλλους τρόπους ψυχαγωγίας.  Όπως αναφέρει ο  κ. Κώνστας : «Μέσα στο 2003, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τα στατιστικά αρχεία των μαγαζιών της 24hrs Self-Video, υπήρξε μια σημαντική μεταστροφή του καταναλωτικού κοινού προς το DVD με ένα ποσοστό που αγγίζει το 55% - 60% της αγοράς». Στην αύξηση του μεριδίου του homeentertainment συμβάλουν κυρίως τα παρακάτω: 

 • Τεχνολογία: Τα τελευταία χρόνια, η  αγορά της οικιακής ψυχαγωγίας σημειώνει σημαντικότατους ρυθμούς ανάπτυξης κυρίως λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας  που οδήγησε στη δημιουργία  νέων προϊόντων που έδωσαν στον καταναλωτή πολλές νέες επιλογές ψυχαγωγίας (DVD, PLAYSTATION, X-BOX, INTERNET).  Σύμφωνα με την  Seven Video Νet «Τα έτη 2002 και 2003 οι ενοικιάσεις του DVD αυξάνονται με ρυθμό άνω του 100%. Η αύξηση αυτή προέρχεται τόσο από την αγορά συσκευών DVD από τα νέα νοικοκυριά όσο και από την αντικατάσταση παλαιών συσκευών video».  Η συγκεκριμένη τάση προβλέπεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια αφού αναμένεται η σταδιακή αντικατάσταση όλων των παλαιών συσκευών VCR με συσκευές DVD.
 • Βιομηχανία του  Κινηματογράφου: Τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου, παρατηρείται μια αλματώδης ανάπτυξη στην βιομηχανία του θεάματος. Το γεγονός αυτό συνέβαλε θετικά στην ανάπτυξη του τομέα της οικιακής ψυχαγωγίας, αφού πλήθος αξιόλογων ταινιών μετά την παραμονή τους στις κινηματογραφικές αίθουσες διατίθενται μέσω των καταστημάτων στο καταναλωτικό κοινό.
 • Έλλειψη χρόνου: Τα τελευταία χρόνια  με την ενίσχυση της αστικοποίησης του πληθυσμού και την εντατικοποίηση των ρυθμών ζωής έχει ενταθεί η ανάγκη για ξεκούραση και διασκέδαση  στο σπίτι σε βάρος της διασκέδασης εκτός σπιτιού.
 • Χαμηλό κόστος : Οι παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες έχουν μετατρέψει για πολλούς την βραδινή έξοδο σε πολυτέλεια με αποτέλεσμα ο Έλληνας καταναλωτής να ανατρέχει σε εναλλακτικές μεθόδους ψυχαγωγίας, λιγότερο δαπανηρές. «Σήμερα  ο  καταναλωτής  έχει πολύ  περισσότερες  επιλογές  να  περάσει  ευχάριστα  τον  χρόνο  του  και  να  ψυχαγωγηθεί  παραμένοντας  στο  σπίτι  του , λαμβάνοντας  πάντοτε  υπόψη  και  το  χαμηλό  κόστος  της  οικιακής  ψυχαγωγίας»,  επισημαίνει ο κ. Παπαποστόλου.
 • Υποβάθμιση τηλεοπτικών προγραμμάτων: Η πορεία της ελληνικής τηλεόρασης μπορεί να θεωρηθεί  καταλύτης για τους δυο σημαντικούς σταθμούς της οικιακής ψυχαγωγίας. Από την μια στις αρχές της δεκαετίας του 90 η εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης οδήγησε σταδιακά σε κατάρρευση τα videoclubs και από την άλλη δέκα χρόνια μετά,  ο  κορεσμός και η υποβάθμιση των προγραμμάτων που προβάλλονται από ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια οδηγεί όλο και περισσότερους καταναλωτές στην ενοικίαση είτε ταινιών για το βίντεο και το DVD είτε, για τις νεαρότερες ηλικίες στην ενοικίαση παιχνιδιών για το κονσόλες videogames και στην αγορά συνδέσεων internet.  

Σύμφωνα με τον κύριο Ξενόκωστα :  «Οι σημερινές κοινωνικές, οικονομικές συνθήκες και οι τεχνολογικές τάσεις είναι μόνο η αρχή για μια θεαματική αύξηση της οικιακής ψυχαγωγίας. Οι νέες μορφές που θα παρουσιαστούν τα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν και το μοίρασμα της «πίττας».

7VIDEONET

Γιάννης  Παπαποστόλου

Σύμβουλος Marketing  & Ανάπτυξης

1.     Πως επηρεάζει τις  επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικιακής ψυχαγωγίας, η ευρύτατη διείσδυση των DVD και η αναμενόμενη ανάπτυξη νέων τεχνολογιών;

Η μέχρι τώρα  ανάπτυξη των ενοικιάσεων  DVD  δείχνει να επηρεάζει θετικά τις επιχειρήσεις του κλάδου , διότι  το DVD προσέλκυσε  νέους καταναλωτές  που επιθυμούσαν υψηλότερη ποιότητα ήχου και εικόνας . Το  DVD επίσης έδωσε σημαντικές ποιοτικές λύσεις  σε καταναλωτές που είχαν  εξοικείωση  στην εφαρμογή των συσκευών νέας τεχνολογίας   και επιθυμία να απολαύσουν  τις ταινίες που  θα ήθελαν να δουν στο σπίτι  με υψηλότερα  standards εικόνας  και ήχου .

Επίσης η αναμενόμενη ανάπτυξη νέων τεχνολογιών  εκτιμούμε ότι θα δώσει νέα ώθηση στον κλάδο καθότι θα προσφέρει στους καταναλωτές ποιοτικότερες λύσεις , κάτι που αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο το μερίδιο της οικιακής ψυχαγωγίας  σε σχέση με άλλους τρόπους ψυχαγωγίας .

2.     Ποιο είναι το ποσοστό διείσδυσης και τα περιθώρια ανάπτυξης του DVD στην Ελλάδα;

Τα έτη 2002  και 2003  οι ενοικιάσεις του DVD αυξάνονται με ένα ρυθμό  της τάξης  άνω του 100% . Αυτή η αύξηση προέρχεται τόσο από την αγορά συσκευών DVD  από τα νέα  νοικοκυριά , όσο και από την αντικατάσταση παλαιών συσκευών  Video .

Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια , καθόσον αναμένεται η σταδιακή αντικατάσταση όλων των  παλαιών συσκευών VCR με συσκευές  DVD. Αυτό σημαίνει ότι και τα επόμενα χρόνια αναμένεται σημαντική αύξηση των ενοικιάσεων DVD , χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε ότι ένα σημαντικό μερίδιο αυτής της αύξησης λειτουργεί σε βάρος της ενοικίασης βιντεοκασετών , αφού  μειώνεται συνεχώς  η χρήση συσκευών  VCR .

3.     Ποιο είναι το μέγεθος της αγοράς και τι μερίδιο αντιστοιχεί στις ανεξάρτητες επιχειρήσεις και στις αλυσίδες;

Με δεδομένο τον  πολυκερματισμό του κλάδου σε πολλά ανεξάρτητα καταστήματα , δεν υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που θα επέτρεπαν σε κάποιο να δώσει μία απάντηση με ακρίβεια για το μέγεθος της αγοράς . Σε ότι αφορά τα μερίδια  αλυσίδων καταστημάτων και ανεξάρτητων  καταστημάτων , γνώστες του κλάδου   εκτιμούν ότι ανέρχονται σε  40% και  60 αντίστοιχα .

4.     Παρατηρείται υψηλότερη συγκέντρωση του κλάδου τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την 10ετία του 80 και γιατί;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σαφώς μία μεγαλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με την 10ετία του 80 . Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει πλέον εμπειρία στον κλάδο σε σχέση με την ανυπαρξία εμπειρίας την 10ετία του 80 , υπάρχουν άνθρωποι που λόγω εμπειρίας και παραμονής τους στον κλάδο όλα αυτά τα χρόνια διέβλεψαν την ανάπτυξή του και χρησιμοποίησαν σύγχρονες μεθόδους  marketing για να αναπτυχθούν , όπως  η μέθοδος  franchising και επίσης υπάρχουν και τα  απαιτούμενα κεφάλαια  γι΄ αυτό . Έτσι παρατηρείται η συγκέντρωση πολλών καταστημάτων κάτω από την ίδια επωνυμία . Καταστήματα που  είτε λειτουργούν με την μέθοδο franchising είτε  είναι  ιδιοκτησία ενός ατόμου ή  περισσότερων ατόμων με εταιρική μορφή .

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφής η συγκέντρωση του κλάδου σε σχέση με την 10ετία του 80 .

5.     Τι μέτρα «προφύλαξης» λαμβάνετε ώστε να μην παρατηρηθεί ξανά το φαινόμενο της κατάρρευσης των videoclubs που είχε σημειωθεί στα τέλη της δεκαετίας του 80; Ποιες είναι οι ποιοτικές διαφορές μεταξύ του τότε και του σήμερα;

Κατ΄ αρχήν  πριν αναλύσουμε τα μέτρα προφύλαξης που λαμβάνουμε  για να μην παρατηρηθεί ξανά το φαινόμενο της δεκαετίας του  80 , θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι :

 • Τα μέτρα που λαμβάνουμε αφορούν τα καταστήματα της αλυσίδας  SevenVideoNet .
 • Το φαινόμενο του κλεισίματος πολλών videoclubs είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθεί λόγω του μεγάλου αριθμού καταστημάτων που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια  και συνεχίζουν να ανοίγουν , χωρίς βέβαια να μπορεί να προσδιορίσει κανείς τον χρόνο και τον αριθμό των videoclubs  που θα οδηγηθούν σε παύση των εργασιών τους .
 • Θα πρέπει πρώτα να αναλυθούν οι ποιοτικές διαφορές μεταξύ του τότε και του σήμερα καθότι αυτή την περίοδο ο κλάδος λειτουργεί σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον από αυτό της δεκαετίας του 80.

Σε ότι αφορά λοιπόν τις ποιοτικές διαφορές μεταξύ του τότε και του σήμερα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ανάπτυξη του κλάδου την δεκαετία του 80 προκλήθηκε  αφενός από την ανυπαρξία πλουραλισμού και επιλογών στην τηλεόραση και αφετέρου λόγω της ριζοσπαστικής καινοτομίας  που για πρώτη φορά πρόσφερε η συσκευή VCR ( βλέπω αυτό που θέλω  , όταν το θέλω , όσες φορές  θέλω ). Αυτό το σκηνικό ανατράπηκε εντελώς με την έναρξη λειτουργίας  πολλών ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που πρόσφεραν εναλλακτική λύση στην τηλεθέαση με αναβαθμισμένα προγράμματα και πολλές ώρες λειτουργίας . Αυτή η νέα κατάσταση οδήγησε στο γρήγορο κλείσιμο πολλών videoclub .

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη του κλάδου την τελευταία τετραετία , αυτή προέρχεται , από την υποβάθμιση του προγράμματος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών ,  από την εφαρμογή προϊόντων νέας τεχνολογίας στην οικιακή  ψυχαγωγία (DVD ,HomeCinema), από την παραγωγή πολλών και αξιόλογων ταινιών από την βιομηχανία κινηματογράφου  και από την ανάπτυξη των  home  games ( Playstation , X-BOX ,  κλπ. ) . 

Σε ότι αφορά τα μέτρα προφύλαξης που λαμβάνει η VideoSeven Α.Ε.  εταιρία franchisor της αλυσίδας καταστημάτων οικιακής ψυχαγωγίας Seven Video Net , αυτά είναι , η συνεχής παρακολούθηση του παγκόσμιου γίγνεσθαι στον κλάδο , η συνεχής διενέργεια ερευνών για την διαπίστωση της εξέλιξης των αναγκών και των επιθυμιών των καταναλωτών , η δημιουργία όμορφων και άνετων καταστημάτων που να προσελκύουν και να συγκρατούν τους καταναλωτές , η ισχυροποίηση του brand-name  Seven Video Net μέσα από μαζική πανελλαδική διαφήμιση και προωθητικές ενέργειες και τέλος η προσφορά υψηλού επιπέδου εξυπηρέτησης προς τους πελάτες μας .

6.     Ποιοι παράγοντες ενέργησαν θετικά στην επιβίωση ορισμένων καταστημάτων / αλυσίδων κατά την περίοδο της κρίσης;

Οι παράγοντες που επέδρασαν θετικά στην επιβίωση ορισμένων καταστημάτων κατά την περίοδο της κρίσης , αλυσίδες δεν υπήρχαν εκείνη την περίοδο , ήταν η οικονομική  ευμάρεια του ιδιοκτήτη , η ποικιλία , η ποσότητα και η ανανέωση των ταινιών του καταστήματος , η καλή εξυπηρέτηση και η άνεση του  χώρου του καταστήματος , όπως επίσης και οι προσαρμογές στον τρόπο ενοικίασης ( τριήμερο , εβδομάδα ) .

7.   Ποιες τάσεις επικρατούν στην αγορά της οικιακής ψυχαγωγίας και ποιες οι προοπτικές ανάπτυξης;

Τα  τελευταία  χρόνια  παρουσιάζεται   το  φαινόμενο  της  ολοένα  και  μεγαλύτερης  αύξησης  της παραμονής , άρα  και  της  εξεύρεσης  τρόπων  ψυχαγωγίας  στο  σπίτι . Ένας    βασικός  λόγος  που  αυξήθηκε  θεαματικά  τα  τελευταία  χρόνια  η  παραμονή  και  η  ψυχαγωγία  στο  σπίτι ,  είναι  η  εξέλιξη  της  τεχνολογίας . Μέχρι  πριν  από  λίγα  χρόνια , η  μόνη  συσκευή  πέραν  της  τηλεόρασης  που  προσέφερε  οικιακή  ψυχαγωγία   ήταν  η  συσκευή  του   Video . Τα  τελευταία  χρόνια  όμως  η  ραγδαία  εξέλιξη  της  τεχνολογίας  μας  προσέφερε  το  DVD , το  Play Station , το  Χ-ΒΟΧ ,  την  δυνατότητα  σύνδεσης  με  το   Internet  μέσω  των  ηλεκτρονικών  υπολογιστών, το  Home  Cinema . Έτσι  σήμερα  ο  καταναλωτής  έχει πολύ  περισσότερες  επιλογές  να  περάσει  ευχάριστα  τον  χρόνο  του  και  να  ψυχαγωγηθεί  παραμένοντας  στο  σπίτι  του , λαμβάνοντας  πάντοτε  υπόψη  και  το  χαμηλό  κόστος  της  οικιακής  ψυχαγωγίας.

Τέλος  θα  πρέπει  να  επισημάνω  την  αλματώδη  ανάπτυξη  της  βιομηχανίας  θεάματος  τα  τελευταία  χρόνια . Πληθώρα   αξιόλογων  ταινιών    γυρίστηκαν  την  τελευταία  πενταετία , με  τις  οποίες  μπορεί  κάποιος , βλέποντάς  τες ,  να  περάσει  ευχάριστα  τον  χρόνο του στο  σπίτι . Αυτό  σε  συνδυασμό  και  με  την  πτώση  του  επιπέδου  των  προσφερόμενων  προγραμμάτων  από  την  τηλεόραση  οδήγησε  όλο  και  περισσότερους καταναλωτές  στην  ενοικίαση  είτε  ταινιών  για  το  βίντεο  και  το  DVD , είτε  τις  νεαρότερες  ηλικίες  στην  ενοικίαση  παιχνιδιών  για  το  Play  Station , το  Χ-ΒΟΧ  και  στην  αγορά  συνδέσεων  Internet .

Αυτή η τάση αναμένεται να επικρατήσει και τα επόμενα χρόνια , δίνοντας ένα σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης στον κλάδο .

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ψυχαγωγία στο σπίτι είναι ευχάριστη , φθηνή και ασφαλής .

8.   Ποιος είναι ο ρόλος των βασικών προμηθευτών – διανομέων και τι ρόλο παίζει η βιομηχανία του διεθνούς κινηματογράφους στην ανάπτυξη της αγοράς;

Σε ότι αφορά το ρόλο της  βιομηχανίας  του διεθνούς κινηματογράφου αυτή όπως έχει αναφερθεί και παραπάνω έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλάδου με την παραγωγή  πολλών και αξιόλογων ταινιών τα τελευταία χρόνια .

Σε  ότι αφορά τον ρόλο των προμηθευτών-διανομέων των ταινιών στην Ελλάδα αυτός δεν θα μπορούσα να πω ότι βοηθά τον κλάδο αλλά αντίθετα λειτουργεί ανασταλτικά .

Οι εταιρίες διανομής βλέποντας την ανάπτυξη του κλάδου και την έναρξη λειτουργίας πολλών νέων καταστημάτων , θεώρησαν ότι τους δίνεται η ευκαιρία να κάνουν μία ακόμη αρπαχτή για κάποια χρόνια . Προσανατολισμένες στο εύκολο κέρδος , είναι ανίκανες να προτείνουν τρόπους ανάπτυξης και ισχυροποίησης του κλάδου και πολύ περισσότερο να  βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση .  Έτσι εφαρμόζοντας μονοπωλιακές  πολιτικές καταδυναστεύουν τα καταστήματα οικιακής ψυχαγωγίας , δεδομένου του μονοπωλιακού προϊόντος που έχουν στα χέρια τους και προφασιζόμενες τα πνευματικά δικαιώματα των  ταινιών , επιβάλλουν στυγνούς όρους στις  συναλλαγές τους με τα  video-clubs .

Αυτό βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν βοηθά τον κλάδο αλλά αντίθετα θα είναι μία από τις βασικές αιτίες που θα οδηγήσουν πολλά ανεξάρτητα videoclubs  στην παύση των εργασιών τους , λόγω των δυσβάστακτων όρων συναλλαγής από την πλευρά των εταιριών διανομής .

9.   Παρατηρείται το φαινόμενο της εποχικότητας στον κλάδο της οικιακής ψυχαγωγίας; Από ποιους παράγοντες καθορίζεται η ζήτηση; 

Σαφέστατα και παρατηρείται στον κλάδο το φαινόμενο της εποχικότητας  , με υψηλή σαιζόν τους χειμερινούς μήνες και χαμηλή τους θερινούς μήνες του έτους . Είναι φυσικό σε μία χώρα σαν την δική μας ,τους θερινούς μήνες με τον ήλιο και την θάλασσα να σε προκαλούν και τις νυχτερινές εξόδους να αποτελούν μία λύση διασκέδασης αλλά και φυγής από τις υψηλές θερμοκρασίες της ημέρας , να μειώνεται ο  ρυθμός της παραμονής στο σπίτι , άρα και οι ενοικιάσεις ταινιών .

10.Με τι κριτήριο επιλέγετε ένα νέο σημείο για την λειτουργία καταστήματος;

Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή ενός σημείου για την λειτουργία ενός καταστήματος SevenVideoNet , είναι ο πληθυσμός της περιοχής , η εμπορικότητα και η επισκεψιμότητα του σημείου  από τους κατοίκους της περιοχής .

11.Ποιος είναι ο ρόλος των αυτόματων πωλητών DVD και σε ποιο κοινό απευθύνονται;

Κατ΄ αρχήν θα ήθελα να διευκρινίσω , γιατί ίσως αυτό έχει περάσει λάθος και στους καταναλωτές λόγω του ότι πρόκειται για κάτι νέο στην Ελληνική αγορά , ότι δεν πρόκειται για αυτόματους πωλητές   DVD , αλλά για αυτόματες μηχανές ενοικίασης  βιντεοκασετών , DVD , Games .

Ό ρόλος αυτών των μηχανών είναι να προσφέρουν λύση στις ανάγκες μιας μεγάλης μερίδας των καταναλωτών οι οποίοι επιθυμούν να δουν μία ταινία σε ώρες που τα κανονικά καταστήματα είναι κλειστά , επιθυμούν διακριτικότητα κατά  την διαδικασία επιλογής , επιθυμούν καλύτερες τιμές με δεδομένο ότι οι αυτόματες μηχανές ενοικίασης προσφέρουν την δυνατότητα της χρονοχρέωσης , κάτι που σημαίνει ότι όσο πιο σύντομα επιστρέψει ο πελάτης ο πελάτης την ταινία τόσο χαμηλότερα χρεώνεται .

12.   Τι διαφοροποιεί την αλυσίδα σας από τον ανταγωνισμό;

Τα κυριότερα σημεία που διαφοροποιούν την αλυσίδα καταστημάτων οικιακής ψυχαγωγίας SevenVideoNet από τους ανταγωνιστές της είναι τα παρακάτω :

 •        Μεγάλα , καλαίσθητα , ευχάριστα καταστήματα
 •       Άψογη εξυπηρέτηση του πελάτη
 •        Μεγάλη ποικιλία και ποσότητα ταινιών
 •        Πανελλαδική διαφημιστική καμπάνια
 •        Εφαρμογή νέων τεχνολογιών και νέων μεθόδων ενοικίασης
 •        Συνεχής παρακολούθηση των διεθνών και Ελλαδικών εξελίξεων σε ότι αφορά τον κλάδο
 •        Συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης των επιθυμιών και των αναγκών των καταναλωτών μέσω ερευνών
 •        Υποστήριξη των καταστημάτων SevenVideoNet  σε όλους τους τομείς της λειτουργίας τους
 •        Συνεχής πρωτοπορία σε όλους τους τομείς και όλες τις λειτουργίες  των καταστημάτων

DVD WORLD

Με στόχο την δημιουργια καταστημάτων τα οποία παρέχουν στον καταναλωτή μια πλήρη γκάμα προϊόντων home-entertainment, τα DVD WORLD- HOME ENTERTAINMENT PARKS έχουν πια καθιερωθεί στην συνείδηση του καταναλωτικού κοινου ως η απόλυτη λύση για την οικιακή ψυχαγωγία όλης της οικογένειας.

Στις αρχές του 1997 -πριν ακόμα από την έλευση του dvd στην Ελλάδα- η εταιρεία ξεκίνησε τις δραστηριότητές της αρχικά στον χώρο του Internetια μοναδική πρωτοπορία: Το πρώτο ελληνικό site με τίτλους DVD! Η σχέση και η επαφή της εταιρείας με το Διαδίκτυο, συνέβαλε σημαντικά στην απόφαση των ιθυνοντων για την δημιουργία της DVD WORLD-HOME ENTERTAINMENT PARKS, η οποία αποτελεί το μοναδικό δίκτυο στην Ελλάδα που εμπορεύεται αποκλειστικά DVD.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε ολόκληρο το φάσμα του HOME ENTERTAINMENT προσφέροντας στους καταναλωτές μια ευρύτατη γκάμα προϊόντων και εξασφαλίζοντας στους συνεργάτες του δικτύου κερδοφορία αλλά και αντοχή στο χρόνο. Όπως άλλωστε δηλώνει χαρακτηριστικά και η υπεύθυνη ανάπτυξης της αλυσίδας κα. Βασιλική Κωστάκη:"Ως Home Entertainment δεν ωοείται μόνο η ενοικίαση DVD! Είναι δεδομένο ότι όσα καταστήματα του κλάδου παραμείνουν - αποκλειστικά- στην ενοικίαση, δεν θα επιβιώσουν. Πιστεύουμε ότι μετά από κάποια χρόνια το δικό μας concept θα είναι και το κυρίαρχο σε αυτόν τον χώρο".

Το concept διαφοροποιείται ουσιατικάν απ' τον ανταγωνισμό αφού αποτελεί τη μοναδική αλυσίδα στην ελληνική αγορά που καλύπτει σφαιρικά όλα τα προϊόντα που σχετίζονται με την οικιακή ψυχαγωγία, θέτωντας έτσι μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ των "παραδοσιακών¨ video clubs και των καταστημάτων DVD WORLD-ΗΟΜΕ ΕNTERTAINMENT PARKS.

Το προϊοντικό μείγμα αλυσίδας περιλαμβάνει ενοικίαση και πώληση DVD, DVD Players, κονσόλες(παιχνιδομηχανές), μια ευρεία γκάμα προϊόντων στο χώρο του home cinema τα οποία προμηθεύται από τους leaders της αγοράς-, αλλά και συλλεκτικές φιγούρες, αφίσες κ.α.

Διαθέτωντας μια δελεαστική πρόταση franchise,αντική υποστήειξη στους νέους της συνεργάτες, η οποία περιλαμβάνει: Ισχυρές συνεργασίες με μακροσκελή λίστα εταιρειών-είναι η μοναδική αλυσίδα του κλάδου που έχει απ' ευθείας συνεργασία με την SONY HELLAS-, προμήθειες με τους καλύτερους δυνατούς όρους και δυνατότητα διακανονισμού στην πληρωμή αλλά και συμμετοχή σε ευρεία διαφημιστική καμπάνια. Παράλληλα, εξελλίσει και βελτιώνει διαρκώς τα συστήματα που αφορούν στις πωλήσεις και στις προμήθειες των καταστημάτων εξασφαλίζοντας έτσι την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία τους. Η αλυσίδα σκοπεύει να αυξήσει τα εταιρικά κατασστήματά της και να διατηρήσει ένα σταθερό ρυθμό ανάπτυξης ωέων franchised σημείων μετά από μια λεπτομερή επιλογή συνεργατών. Ο ιδανικός franchisee πρέπει να χαρακτηρίζεται από εξοικείωση με τις εφαρμογές της τεχνολογίας, να αγαπά τον κινηματογράφο, να διαθέτει φιλοδοξία και κέφι για δουλειά, αλλά και κατανόηση της σημασίας που έχει κάθε μέλος της ομάδας για την συνολική επιτυχία του δικτύου(team player).

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΤΕ ΣΤΑ DVD WORLD- HOME ENTERTAINMENT PARKS

Εκτός από τη μοναδικότητα του concept και τις σημαντικές παροχές που προσφέρει στους νέους της συνεργάτες, η εταιρεία θέτει φιλόδοξους στόχους που αφορούν στην επέκτασή της σε πρωτοπορικούς τομείς καταδεικνύοντας έτσι τα περιθώρια και τις προοπτικές ανάπτυξης της επιχείρησης. Σύμφωνα με την κυρία Κωστάκη:¨Ήδη έχουμε δρομολογήσει ένα concept.

 • Θέλετε περισσότερες πληροφορίες;
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιανουάριος 2016 12:35

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

facebookΣτο Facebook

facebookΣτο Τwitter