more info red Περισσότερες πληροφορίες

Αφιέρωμα Franchisee: Κριτήρια για την επιλογή ενός δικτύου franchise

Τεύχος
Κατηγορία Άρθρα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Διαβάστηκε 748 φορές

Καθώς στην Ελλάδα το franchising έχει μπει πλέον σε φάση ωρίμανσης οι franchisees εμφανίζονται όλο και πιο συνειδητοποιημένοι, πιο ώριμοι, με υψηλότερο επίπεδο αυτογνωσίας και διευρύνουν τα κριτήρια για την επιλογή τους.
Ποιοι είναι λοιπόν οι franchisees του 21ου αιώνα; Ποιους παράγοντες ερευνούν πριν πάρουν την τελική απόφαση για την ένταξη σε ένα δίκτυο;

Το άνοιγμα και η λειτουργία της δικής του επιχείρησης παρέμενε πάντοτε μια σταθερή αξία, ένα αιώνιο όνειρο για τον μέσο Έλληνα. Είναι τελείως διαφορετική όμως η λειτουργία μιας ανεξάρτητης επιχείρησης από την απόφαση να ενταχθεί κανείς σε ένα σύστημα franchise, το οποίο διαθέτει δικούς του κανόνες, συνέχεται από μια ενιαία κουλτούρα και προκαθορισμένο πλαίσιο αμοιβαίας υποχρέωσης και δέσμευσης του συνεργάτη.
Το franchising παρέχει σε κάθε άτομο την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει ένα δοκιμασμένο και επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο και να κερδίσει. Απευθύνεται σε ολοένα και περισσότερους επενδυτές, οι οποίοι επιζητούν την οργάνωση, την ομαδικότητα και την ύπαρξη ενός ισχυρού brand, που θα τους εξασφαλίσει την άμεση αναγνωρισιμότητα και την ελαχιστοποίηση του επενδυτικού ρίσκου.

franchisee FS70
Στην ετήσια έρευνα που διεξήγαγε το FRANCHISE SUCCESS για το έτος 2018, εξετάστηκε ενδελεχώς το προφίλ των υποψήφιων franchisees της παρελθούσας χρονιάς. Στο ερώτημα σχετικά με το αν οι υποψήφιοι επενδυτές πραγματοποίησαν κάποια έρευνα κατά τη διαδικασία επιλογής ενός δικτύου franchise, το 32% των απαντώντων δηλώνει πως δεν διεξήγαγε καμία απολύτως. Από την άλλη, ένα άλλο ποσοστό της τάξεως επίσης του 29%, απάντησε ότι απευθύνθηκε στην ίδια την εταιρεία, με σκοπό να διερευνήσει το concept περαιτέρω.
Για το παρόν τεύχος, συλλέξαμε διαφορετικές απαντήσεις από εκπροσώπους 12 ισχυρών αλυσίδων, με σκοπό να ακούσουμε, να προβληματιστούμε και να συγκεντρώσουμε υλικό σε σχέση με τις διαφορετικές διαδρομές που ακολούθησαν οι franchisees αυτοί πριν την τελική επιλογή της επιχειρηματικής πρότασης.

Επιλέγοντας Σύστημα Franchise: Στοιχεία και κριτήρια

Στην πλειοψηφία τους, οι franchisees αναφέρουν ότι επέλεξαν το εκάστοτε concept και σύστημα franchise συνεξετάζοντας διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με στοιχεία της αρεσκείας τους τα οποία διέκριναν σε αυτό ως πελάτες, με τη δυναμική του κλάδου και της αλυσίδας στην οποία εντάχθηκαν ή με άλλους επιμέρους παράγοντες.
Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα όπου επιχειρηματίες αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν σε έναν κλάδο, με βάση τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα. Ωστόσο, το να είναι κανείς «fan» του φαγητού, δεν σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργήσει απαραίτητα και ένα εστιατόριο με επιτυχία. Με λίγα λόγια, είναι πολύ σημαντικό να αρέσει σε κάποιον ένα concept, προτού αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί ως επιχειρηματίας με αυτό, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλοί επιπρόσθετοι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η επιχειρηματική επιτυχία του.

Συμμετέχουν franchisees από τις αλυσίδες

ΑΒ SHOP & GOΑλέξανδρος Πεϊτσίκ, franchisee στο Αιγάλεω

BEATΧρήστος Δαλαμάγκας franchisee, σε Περιστέρι και Κάτω Πατήσια

BUFALA GELATO: Βασίλης Παπαφιλίππου,  Γιώργος Δρέττας, franchisees στο Χαλάνδρι

BUFALA GELATO: Νίκος Αραϊτζόγλου, Franchisee στη Βούλα

GREEN FAMILY: Νίκος Λεωνίδας, Franchisee στον Βόλο

ΓΡΗΓΟΡΗΣ: Αναστάσιος Γιακουμής, Franchisee στη Νέα Μάκρη

KIOSKY'S CONVENIENCE STORE: Ειρήνη Πολίτη, franchisee του δικτύου στη Γλυφάδα

LAB MUSIC EDUCATION: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, Δημήτριος Μποσινάκος, franchisee στη Γλυφάδα. (Ο κ. Α. Δράκος Κτιστάκης διατηρεί και 2ο παράρτημα στο Ηράκλειο Κρήτης)

MIKEL COFFEE COMPANY: Γρηγόρης Γρηγορίου, franchisee στον Βόλο

MON KULUR: Δημήτρης Σκλάβος, Franchisee στην Ομόνοια

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ: Απόστολος Βλάσης, Franchisee σε Κέντρο Θεσσαλονίκης και Τούμπα

SPEEDEX: Χρήστος Κουλεμάνης, franchisee στη Θεσσαλονίκη

STEGNO: Πόπη και Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντή, franchisee στο Αιγάλεω

Αρθρογραφία

Η συμβολή των ποιοτικών franchisees στην ενδυνάμωση των δικτύων franchise

Διαβάστε online το αφιέρωμα εδώ

  • Θέλετε περισσότερες πληροφορίες;
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Νοέμβριος 2019 14:37

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

facebookΣτο Facebook

facebookΣτο Τwitter