Καλοκαίρι & franchising

Τεύχος
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Διαβάστηκε 1638 φορές

Οι καλοκαιρινοί μήνες και η υψηλή κίνηση σε πολλούς προορισμούς της χώρας μας, δίνουν την ευκαιρία στις αλυσίδες franchise να αξιοποιήσουν τη μαζική προσέλευση τουριστών -εγχώριων και μη- και να επεκταθούν σε νέα σημεία. Λίγο πριν την έναρξη λοιπόν της νέας τουριστική περιόδου ας εξετάσουμε ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εκείνων των concept που θα μπορούσαν να γνωρίσουν επιτυχία και σε αυτές τις περιόδους; Σε ποιους προορισμούς και κάτω από ποιες προϋποθέσεις; Τι πρέπει να προσέξει ο franchisee πριν λάβει την τελική του απόφαση, τόσο όσον αφορά στο concept όσο και στον προορισμό; Τι είναι “must to do” και τι όχι;

Η τουριστική βιομηχανία είναι από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Τα τελευταία χρόνια, παρά τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής τουριστική αγοράς και τις δομικές αλλαγές των καταναλωτικών προτύπων, συνηθειών κλπ σε όλη την Ευρώπη, παραμένει ιδιαίτερα δυναμική και μάλιστα με έντονα αυξητικούς ρυθμούς. Ταυτόχρονα το ειδικό βάρος του τουρισμού αυξάνεται στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, με την εστίαση και το χώρο του entertainment να αποτελεί σημαντικό τμήμα αυτής της αγοράς.
Χιλιάδες έλληνες επιχειρηματίες συνεχίζουν να επενδύουν προσπαθώντας να καλύψουν ανάγκες και να διεκδικήσουν μερίδιο σε αυτήν την αγορά, μια αγορά όπου οι συντηρητικότεροι υπολογισμοί την προσδιορίζουν σε ποσά που υπερβαίνουν τα 380.000.000€, μόνο στην εστίαση (εκτός ξενοδοχείων)! Χαρακτηριστικά γνωρίσματα, η ομοιομορφία -στην πλειονότητά της-, η έντονη αντιγραφή περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένων μονάδων, η απουσία δημιουργικότητας και διαφοροποίησης, η έλλειψη standards, η απουσία ενός οργανωμένου service etiquette κ.ο.κ. Το φαινόμενο αυτό όμως, δεν εμφανιζεται μόνο στην εστίαση και στη συνολική αγορά της διασκέδασης, αλλά και σε τυπικά τουριστικά καταστήματα, όπως παραδοσιακά είδη, καλλυντικά κ.ο.κ.

kalokairi.thalassa

H τουριστική αγορά όμως αλλάζει, ο ευρωπαίος τουρίστας αλλάζει και αναζητά υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες, μύθο, ταυτότητα, σιγουριά και κυρίως μια μοναδική, διαφοροποιημένη, αναγνωρίσιμη αγοραστική εμπειρία.

Ανταποκρίνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις του χώρου της εστίασης σε αυτές τις ανάγκες; Μάλλον όχι. Ταυτόχρονα η αγορά του franchising , ενώ παραμένει ισχυρή και διατηρεί υψηλά μερίδια αγοράς στα μεγάλα αστικά κέντρα, στο χώρο της τουριστικής αγοράς έχει ιδιαίτερα μικρή παρουσία. Και αυτό γιατί τα επιχειρηματικά μοντέλα στο χώρο του franchise δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ιδιαιτερότητες αυτής της αγοράς, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Υψηλή εποχικότητα, εντατική λειτουργία μόνο για 60 μέρες το χρόνο, μονάδες προσανατολισμένες στη γρήγορη εξυπηρέτηση μεγάλου όγκου πελατών χωρίς ποιοτικά standards κ.ο.κ.
Δομημένα συστήματα franchise, έχοντας ένα επιχειρηματικό μοντέλο που στηρίζονταν σε μια υψηλή αρχική επένδυση, μια και απαιτούσαν υψηλά standards ποιότητας, λειτουργίας κ.ο.κ, επιχειρηματικά μοντέλα τα οποία στηρίζονταν σε ένα δομημένο μοντέλο εξυπηρέτησης, με υψηλά σταθερά έξοδα, που στόχευε στην πιστότητα και επαναληψιμότητα των πελατών, σε μια τιμολογιακή πολιτική που έδινε πολύ μεγάλη σημασία στο value for money και στην υψηλή σχέση αξίας-τιμής, δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν με τον ίδιο τρόπο και στην τουριστική αγορά και να διασφαλίσουν υψηλές αποδόσεις και γρήγορη απόσβεση συγκριτικά με κάποιο ανεξάρτητο κατάστημα χωρίς προδιαγραφές, χωρίς υποδομές. Τα μοντέλα αυτά, από μια πρώτη άποψη, δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν έως και σήμερα στις ανάγκες της τουριστική αγοράς.

Στο σημερινό πλαίσιο όμως, όπως έχουν διαμορφωθεί πλέον οι νέες συνθήκες, σε αυτή τη διαφορετική τουριστική βιομηχανία, σε αυτό το διαφορετικό «μέσο τουρίστα», μπορούν να ανταποκριθούν τα συστήματα franchise; Μπορούν να δώσουν εκείνα τα στοιχεία ποιότητας διαφοροποίησης, διαφορετικής αγοραστικής εμπειρίας, διαφορετικού μοντέλου λειτουργίας και εξυπηρέτησης που απαιτεί ο σύγχρονος επισκέπτης; Η απάντηση είναι με βεβαιότητα, ναι.

kalokairi franchise

Υπάρχουν συστήματα franchise που σαν concept, οργάνωση, δομή αλλά και επιχειρηματική πρόταση μπορούν να απαντήσουν αποτελεσματικά σε αυτές τις νέες προκλήσεις. Τόσο στην εστίαση, όσο και συνολικά στην τουριστική αγορά.

Ευέλικτη δομή αρχικής επένδυσης, οργανωμένα συστήματα υποστήριξης, εγχειρίδια λειτουργίας, κεντρικό σύστημα προμηθειών, εκπαιδευμένο προσωπικό ειδικά σχεδιασμένο μενού και αρχιτεκτονική τιμών, και φυσικά ένα διαφοροποιημένο προϊόν ή υπηρεσία ικανό να προσελκύσει το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών κάθε προορισμού, που έστω και μια φορά θα επιλέξουν να το απολαύσουν. Κι όλα αυτά παράλληλα με ένα ειδικά σχεδιασμένο επικοινωνιακό πλάνο, που αξιοποιεί στο έπακρο τα social media, επιταχύνοντας την αναγνωρισιμότητα και ταυτόχρονα διευρύνοντας την αγοραστική εμπειρία.

kalokairi franchising

Όλα αυτά λοιπόν, συνθέτουν μια επιχειρηματική πρόταση που μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαιτερότητες της τουριστικής βιομηχανίας, να καθοδηγήσει το συνεργάτη σε κάθε βήμα, καθιστώντας τον έτοιμο να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της έντονης ζήτησης, προσφέροντας ταυτόχρονα ένα προϊόν χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα και μια αγοραστική εμπειρία, που ξεχωρίζει και διασφαλίζει στο franchisee υψηλή επισκεψιμότητα και γρήγορες αποδόσεις. Το ρεπορταζ του Franchise Success σας παρουσιάζει εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε σε νησιά και λοιπά τουριστικά μέρη και προορισμούς που αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες έλληνες και ξένους τουρίστες κάθε χρόνο.

Άλλωστε, η τουριστική αγορά διψά για ποιότητα, διαφοροποίηση, νέες ιδέες... Το franchising έχει τις λύσεις!

...και καλό μας ταξίδι!

  • Θέλετε περισσότερες πληροφορίες;

    Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία.
    Τα πεδία με αστερίσκο * είναι υποχρεωτικά

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Μάιος 2016 17:48

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

facebookΣτο Facebook

facebookΣτο Τwitter