more info red Περισσότερες πληροφορίες

Παναγιώτης Ρουσόπουλος, The Franchise Co. | «Ταλαντούχοι άνθρωποι με δεξιότητες στρέφονται στο franchising»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Διαβάστηκε 194 φορές

«Η αύξηση της ανασφάλειας και η αναζήτηση για εναλλακτικούς τρόπους κερδοφορίας και προσωπικής ευημερίας, οδηγούν σταθερά πολύ κόσμο με σημαντικές δεξιότητες να επενδύσει στο franchising».

Συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Ρουσόπουλου, Διευθύνοντα Εταίρου της The Franchise Co., στην ενότητα Απόψεις του ΠΑΝΟΡΑΜΑ FRANCHISE 2022.

panagiotis rousopoulos the franchise co

Όπως καταδεικνύει η έρευνα που δημοσιεύεται στο παρόν τεύχος του ΠΑΝΟΡΑΜΑ FRANCHISE 2022 οι κύριες τάσεις που εμφανίζονται στην αγορά του franchise είναι οι εξής:

Πρώτη, η συνεχής αυξητική επένδυση στο franchise, που φτάνει το 3% στα δύο χρόνια της πανδημίας για νέα καταστήματα, ενώ έχουμε και 16 νέες αλυσίδες που ξεκίνησαν το franchising, κάτι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο. Αυτά τα αποτελέσματα είναι δηλωτικά της αυξανόμενης εμπιστοσύνης που δείχνει ο επενδυτικός κόσμος στα συστήματα franchise ως τρόπου επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Δεύτερη, η μεγάλη στροφή έμπειρου στελεχιακού δυναμικού από άλλους επιχειρηματικούς κλάδους  προς τα συστήματα franchise. Συγκεκριμένα, το franchising έδειξε ότι παραμένει μια ελκυστική πρόταση, ειδικά για όσους σκέφτονται την αυτοαπασχόληση. Συγκρίνοντας τα ελληνικά ποσοστά ανάπτυξης δικτύων franchise με διεθνείς αντίστοιχες έρευνες, βλέπουμε ότι η Ελλάδα βαδίζει σε κοινό βηματισμό με τις διεθνείς τάσεις. Πιστεύουμε ότι η αιτία για αυτό το αποτέλεσμα είναι οι επιδράσεις της πανδημίας σε επιμέρους κλάδους της οικονομίας. Η αύξηση της ανασφάλειας και η αναζήτηση για εναλλακτικούς τρόπους κερδοφορίας και προσωπικής ευημερίας, οδηγούν σταθερά πολύ κόσμο με σημαντικές δεξιότητες να επενδύσει στο franchising.

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι τάσεις που θα διαμορφώσουν το franchising το 2022;

Στην Ελλάδα η βασική τάση παραμένει η επένδυση στην εστίαση, η οποία αντιπροσωπεύει το 25% των δικτύων franchise. Η προσωπική φροντίδα αναμένεται να είναι ο επόμενος σε ανάπτυξη κλάδος για το 2022, αν λάβουμε υπόψη μας τις διεθνείς προβλέψεις που κάνουν λόγο για αυξητικό ρυθμό ανάπτυξης 111% μέσα στο έτος.

Στο επίπεδο των λειτουργιών σίγουρα η επένδυση στην τεχνολογία και η ψηφιακή μετάβαση είναι η πρώτη, κυρίαρχη τάση για το 2022. Ψηφιακά μενού στην εστίαση, online aggregators, υβριδική μάθηση στα φροντιστήρια και οποιαδήποτε άλλη σύνδεση με τη σύγχρονη τεχνολογία μπορείτε να σκεφτείτε, θα μπει στην ημερήσια διάταξη και τα δίκτυα franchise που γρήγορα θα επενδύσουν εκεί θα έχουν και τα ανάλογα οφέλη.

Η δεύτερη τάση είναι η σύνδεση των μοντέλων franchise με τη βιωσιμότητα, όπως αναδείχθηκε από τις μεταβολές που έφερε η πανδημία. Βιώσιμο franchise σήμερα είναι αυτό που μειώνει το κόστος αυξάνοντας παράλληλα τη λειτουργική αποτελεσματικότητα, ενώ επενδύει στην εμπειρία πελάτη, σαν βασικό εργαλείο κερδοφορίας. Τέλος, βιώσιμο καθίσταται το franchise που καταφέρνει σήμερα όχι μόνο να βρει το κατάλληλο προσωπικό αλλά και να το διατηρήσει.

Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που διαπιστώνετε στους franchisors σήμερα;

Οι franchisors περισσότερο από το παρελθόν επενδύουν στην άμεση εμπειρία του πελάτη και τη διαμεσολάβηση της τεχνολογίας. Ολοένα και περισσότεροι franchisors θα επενδύουν στη χρήση κινητού τηλεφώνου για να αλληλεπιδρούν με τους πελάτες (αγορές, πληρωμές κλπ.) ώστε να μειωθούν οι χρόνοι κατά τους οποίους ο πελάτης αναζητά και πληρώνει προϊόντα.

Γενικά, αναμένεται να δούμε αύξηση των επενδύσεων από τους franchisors και στην παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογικών εξελίξεων. Σε σχέση με μια συμβατική επιχείρηση, η αλήθεια είναι ότι ένα σύστημα franchise έχει μεγαλύτερο προβάδισμα στο να αγκαλιάσει τις τεχνολογικές εξελίξεις και να έρθει πιο κοντά στους καταναλωτές του.

Επιπρόσθετα, αναμένεται να δούμε ολοένα και μεγαλύτερη στροφή στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ franchisor και καταναλωτών, αλλά και μεταξύ franchisor και franchisee. Σε αυτό έχει συμβάλλει και η λεγόμενη «Μεγάλη Παραίτηση», δηλαδή η αύξηση των κενών θέσεων εργασίας σε κλάδους όπως το λιανικό εμπόριο, την εστίαση, τη φιλοξενία και τις υπηρεσίες. Η δυσκολία εύρεσης και διατήρησης κατάλληλου προσωπικού αναμένεται να κάνει τους franchisors να προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στον προγραμματισμό, ευκαιρίες κατάρτισης και συνολικά καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ποιες είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν σε επίπεδο καταναλωτή;

Η πρώτη αλλαγή που έχει συμβεί στην καταναλωτική συμπεριφορά είναι η στροφή στις online παραγγελίες, κάτι που έχει διαπιστωθεί στην Ελλάδα και διεθνώς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, πρώτον, να εδραιωθεί στην καταναλωτική συνείδηση η εμπειρία της ψηφιακής αγοράς και να θεωρείται δεδομένο ότι κάθε φυσικό κατάστημα θα έχει και ψηφιακό ανάλογό του. Δεύτερον, όλοι οι υβριδικοί τρόποι απόκτησης αγαθών όπως είναι η ψηφιακή αγορά και παραλαβή από το κατάστημα, το drive through κλπ., αναμένεται να αυξηθούν εξίσου.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά την αφοσίωση των καταναλωτών, η οποία πλέον βασίζεται στην εμπειρία τους και όχι μόνο στο προϊόν ή στην τιμή. Πλέον βλέπουμε ότι οι καταναλωτές που βιώνουν μια θετική εμπειρία με ένα brand θα παραμείνουν σε αυτό ακόμα κι αν πληρώσουν κάτι παραπάνω για τα προϊόντα του. Οι νέες απαιτήσεις των καταναλωτών φέρνουν και τους franchisees μπροστά στις ευθύνες τους για την παροχή καλύτερης εξυπηρέτησης πελατών, την αύξηση της αλληλεπίδρασης με τους δυνητικούς καταναλωτές στα social media και γενικά στην αλλαγή στρατηγικής με στόχο τη θετική εμπειρία πελάτη.

Τέλος, η νέα τάση για το 2022 είναι η αυξημένη αναζήτηση για brands που επενδύουν στην κοινωνική υπευθυνότητα. Ολοένα και περισσότερο θα δούμε να παίζουν ρόλο οι αξίες που πρεσβεύει μια μάρκα, σχετικά με την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και φυσικά η σχέση που έχει με την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος. Ήδη υπάρχουν επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως τα McDonald’s που στρέφονται 180 μοίρες προς τη βιωσιμότητα και τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων. Τέτοιες κινήσεις θα ενισχύσουν τις καταναλωτικές διαθέσεις που προανέφερα.

Πως αναμένεται να επιδράσει ο πόλεμος στην Ουκρανία στην αγορά του franchise;

Στην The Franchise Co. προσπαθούμε να είμαστε συνεχώς επικαιροποιημένοι όσον αφορά τις τάσεις στην αγορά του franchise. Το θλιβερό γεγονός του πολέμου στην Ουκρανία μας έκανε να διερευνήσουμε πιο βαθιά τις επιδράσεις του, ειδικά ως προς τα επενδυτικά σχέδια. Αυτό που διαπιστώσαμε επιβεβαιώνει τις αρχικές μας εκτιμήσεις.

Πρώτον, ότι ο πόλεμος δεν αναβάλλει επ’ αόριστον τα ειλημμένα επενδυτικά σχέδια. Οι franchisees που έχουν αποφασίσει να επενδύσουν θα το κάνουν, έστω κι αν το καθυστερήσουν λίγο μέσα στο 2022, ενώ κάτω από το 1/3 όσων έχουν αποφασίσει να επενδύσουν αναμένεται να το κάνουν το 2023.

Δεύτερον, ότι οι κλάδοι που πρωτοπορούν στο franchise παραμένουν ισχυρές επιλογές και στη σημερινή συνθήκη. Δηλαδή, οι μελλοντικοί franchisees συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα convenience stores, οι υπηρεσίες courier-logistics και τα street café θα επηρεαστούν λιγότερο από τον πόλεμο.

Συνεπώς, επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι τα μοντέλα franchise ως επιχειρηματική επιλογή έχουν επιβεβαιώσει την ασφάλεια και τη σιγουριά που παρέχουν στους επενδυτές τους μέσα από δύσκολες συνθήκες (πανδημία, πόλεμος) και γι’ αυτό συνεχίζουν να αυξάνουν την επιρροή τους στην αγορά.

  • Θέλετε περισσότερες πληροφορίες;
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Ιούνιος 2022 18:58

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

facebookΣτο Facebook

facebookΣτο Τwitter