more info red Περισσότερες πληροφορίες

Αγορά Υπηρεσιών και Δίκτυα Franchise - Χρυσός Οδηγός

Τεύχος
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Διαβάστηκε 646 φορές

Οι εταιρείες θα πρέπει να υιοθετήσουν πρώτα από όλα πελατο- κεντρική στρατηγική. Μόνο αν ακούσουν τον πελάτη τους θα μπορέσουν να πετύχουν. Επίσης, να παρακολουθήσουν και να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες, προς όφελός τους. Στους δυο άξονες αυτούς έχουμε επενδύσει σαν Χρυσός Οδηγός και αποτελούν προτεραιότητα για εμάς. Το νέο digital περιβάλλον δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να διακριθούν με χαμηλά κόστη.

Κωνσταντίνος Καναβός Δ/ντης Πωλήσεων της Χρυσός Οδηγός

F.S.: Ποιες τάσεις θεωρείτε κυρίαρχες ή θα προκύψουν το επόμενο χρονικό διάστημα στην αγορά παροχής υπηρεσιών;

Κ.Κ.: Οι τάσεις διαμορφώνονται και επηρεάζονται από μια σειρά παραγόντων που έχουν να κάνουν με την οικονομία μιας χώρας. Τώρα, μετά από 4 χρόνια έντονης κρίσης, βιώνουμε καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι μας για πρώτη φορά.

Είμαστε σε ένα σημείο κρίσιμο για την Ελληνική οικονομία, στην οποία, από τη μια μεριά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, ως προς την ανάπτυξή της για το νέο έτος και από την άλλη πλευρά, η καθημερινή εικόνα των επιχειρήσεων με σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας είναι παντού, όπου και αν κοιτάξει κανείς.
Σε αυτό λοιπόν το ασταθές περιβάλλον, επηρεασμένες από τις νέες συνθήκες ανταγωνισμού, τις αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών και την τεχνολογική εξέλιξη, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν τη συνταγή για την επιτυχία. Αυτές οι εταιρείες που θα ακολουθήσουν την εποχή και τις τάσεις, αυτές του digital περιβάλλοντος, θα επωφεληθούν.
Σχεδόν 8.000.000 Έλληνες επισκέπτονται το Internet, για να ενημερωθούν, να εκπαιδευτούν, να επικοινωνήσουν, να κάνουν συναλλαγές, δηλαδή να αγοράσουν, να πουλήσουν, να ανταλλάξουν προϊόντα και υπηρεσίες. Το 80% αυτών, ψάχνει για πληροφορίες για προϊόντα και υπηρεσίες.
Καταλαβαίνουμε δηλαδή, πως είναι μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να μπουν στον χώρο του internet και να διεκδικήσουν μερίδια αγοράς, χωρίς μεγάλα κόστη.
Σε αυτό το περιβάλλον, και θα αναπτυχθούν νέες τάσεις, νέα δρώμενα που θα κυριαρχήσουν θα διαμορφώσουν τη νέα εικόνα της αγοράς.

F.S.: Ποιες κατηγορίες ευνοούνται στις σημερινές οικονομικές συνθήκες;

Κ.Κ.: Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) προβλέπει πως οι ειδικότητες στον ευρύτερο τομέα των υπηρεσιών αναμένεται να έχουν αύξηση 3,6% από σήμερα έως το 2020.

Αυτό βλέπουμε και εμείς σε μηνιαία εξέλιξη στο xo.gr του Χρυσού Οδηγού, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο 5.858.851 αναζητήσεις για προϊόντα και υπηρεσίες, από 2.741.869 μοναδικούς επισκέπτες.
Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα, ανάμεσα σε περισσότερες από 1.000 επαγγελματικές κατηγορίες που υπάρχουν στο xo.gr.
Σε περίοδο κρίσης, κατηγορίες όπως τα γραφεία ευρέσεως εργασίας, ή οι χαμηλού κόστους αγροτικές - εναλλακτικές καλλιέργειες, είναι αυτονόητο να παρουσιάζουν ανάπτυξη.
Από την άλλη μεριά όμως, κατηγορίες όπως τα μεσιτικά γραφεία, οι λογιστές, οι μεταφράσεις, οι συμβολαιογράφοι, τα κέντρα εκπαίδευσης, η παροχή διαφημιστικών λύσεων στο Internet, όπως η κατασκευή και υποστήριξη webistes, υπηρεσίες SEO & SEM, παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη, μήνα με το μήνα.
Οι εταιρείες που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν και στο Internet, πέρα από το φυσικό τους κατάστημα, θα αυξήσουν το πελατολόγιό τους και θα πάρουν μερίδια, όταν σε άλλες εποχές αυτό φαινόταν αδύνατον.

F.S.: Ποια είναι τα προαπαιτούμενα για την επιτυχία σε κάθε επιμέρους κατηγορία (Αναφερθείτε στο δικό σας πεδίο δραστηριοτήτων).

Κ.Κ.: Μια επιχείρηση για να πετύχει, ανεξαρτήτως κατηγορίας που δραστηριοποιείται, θα πρέπει να κινηθεί σε 2 άξονες. Οι εταιρείες θα πρέπει να υιοθετήσουν πρώτα από όλα πελατο- κεντρική στρατηγική. Μόνο αν ακούσουν τον πελάτη τους θα μπορέσουν να πετύχουν. Επίσης, να παρακολουθήσουν και να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες, προς όφελός τους. Στους δυο άξονες αυτούς έχουμε επενδύσει σαν Χρυσός Οδηγός και αποτελούν προτεραιότητα για εμάς.

Το νέο digital περιβάλλον που σας ανέφερα πριν, δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να διακριθούν με χαμηλά κόστη. Για παράδειγμα, εμείς σαν Χρυσός Οδηγός μέσω του ηλεκτρονικού μας καταλόγου xo.gr, δίνουμε τη δυνατότητα στις τοπικές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, να αυξήσουν τα μερίδια τους, να επικοινωνήσουν την εικόνα τους και τα προϊόντα ή/και υπηρεσίες τους στην περιοχή που δραστηριοποιούνται, στη γειτονιά τους, ή να βγουν πιο έξω από τον νομό τους και να διεκδικήσουν ακόμα μεγαλύτερες πωλήσεις και κέρδη.

Επίσης, για τις εταιρείες με εξαγωγικό χαρακτήρα, ο Χρυσός Οδηγός συνεργάζεται με διεθνείς μηχανές αναζήτησης όπως η Google και η Yandex, η Νο1 μηχανή αναζήτησης στη Ρωσία, για να εξασφαλίσει για τους πελάτες του την καλύτερη δυνατή προβολή στις χώρες του εξωτερικού.

Η συνεργασία με τους καλύτερους της αγοράς παίζει σημαντικό ρόλο.

F.S.: Ποιο είναι το προφίλ των υποψήφιων franchisees και τι πρέπει να προσφέρει ένα δίκτυο franchise για μια επιτυχημένη συνεργασία;

Κ.Κ.: Το προφίλ των υποψήφιων franchisees αφορά σε νέους Επιχειρηματίες με εμπειρία στις πωλήσεις, άριστη γνώση της τοπικής αγοράς που θέλουν να δραστηριοποιηθούν και δέσμευση για την επίτευξη υψηλών στόχων.

Δεδομένου ότι, η πλειοψηφία των εταιρειών που παρέχει υπηρεσίες franchise, δίνει όλη την τεχνογνωσία και υποδομή στους franchisees, το μόνο που χρειάζεται είναι φιλοδοξία και θέληση για το αποτέλεσμα.
Εντάξει, σε μερικές ιδανικές περιπτώσεις όπως της δικής μας στον Χρυσό Οδηγό, προχωράμε ένα βήμα παραπάνω και παρέχουμε έτοιμο πελατολόγιο στους ενδιαφερομένους franchisees.

F.S.: Τι μπορεί να προσφέρει το franchising στις οικογενειακές επιχειρήσεις;

Κ.Κ.: Μια μεγάλη Ευκαιρία, γιατί επί της ουσίας είναι στη θέληση του εκάστοτε franchisee να πάρει την επιχείρηση στα χέρια του και να αναπτυχθεί, προς όφελός του.

F.S.: Πώς διασφαλίζεται η εκπαίδευση και η αποτελεσματική διαχείριση της γνώσης σε ένα δίκτυο υπηρεσιών;

Κ.Κ.: Οι μεγάλες εταιρείες, όπως ο Χρυσός Οδηγός, με 42 χρόνια στην αγορά των υπηρεσιών και της πληροφόρησης, έχουν δομηθεί με συστήματα, διαδικασίες, υποδομή, τεχνογνωσία, τα οποία και μεταφέρουν στους franchisees. Αποτελεί λοιπόν αυτοσκοπό για εμάς η διάχυση της τεχνογνωσίας αυτής στους franchisees.

Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω, πως πραγματοποιούνται πολύωρες εκπαιδεύσεις και σεμινάρια επαναλαμβανόμενα, που σκοπό έχουν την πλήρη αφομοίωση των προϊόντων-υπηρεσιών, αλλά και της κουλτούρας της εταιρείας μας.
Επιπλέον, έχουμε πολύπειρα στελέχη, αφοσιωμένα αποκλειστικά στους franchisees. Αυτό σημαίνει, αποτελεσματική επικοινωνία και service.

F.S.: Γιατί να επενδύσει κάποιος στην αγορά παροχής υπηρεσιών; Που θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή του ο υποψήφιος franchisee και με ποια κριτήρια να επιλέξει την κατηγορία, το concept και την αλυσίδα;

Κ.Κ.: Ο κλάδος των υπηρεσιών όπως σας ανέφερα πριν, παρουσιάζει ανάπτυξη και προβλέπεται να παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά. Στον κλάδο αυτό, υπάρχει χαμηλό κόστος έναρξης μιας επιχείρησης, καθώς δεν υπάρχουν τα σχετικά κόστη αποθεμάτων προϊόντων.Τώρα, αν κάποιος επιλέξει να δραστηριοποιηθεί και σε μια αγορά που είναι "hot", όπως αυτή της παροχής λύσεων προβολής στο internet και επιλέξει να συνεργαστεί με τον πρωτοπόρο, δηλαδή τον Χρυσό Οδηγό, τότε πέρα από την τεχνογνωσία θα έχει και έτοιμο πελατολόγιο να διαχειριστεί.

  • Θέλετε περισσότερες πληροφορίες;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

facebookΣτο Facebook

facebookΣτο Τwitter