Αγορά Υπηρεσιών και Δίκτυα Franchise - Τακούνι και Κλειδί

Τεύχος
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Διαβάστηκε 600 φορές

Τα concept που δραστηριοποιούνται στην αγορά της παροχής υπηρεσιών είναι πολλά και ποικίλα και πιστεύω ότι ο κάθε υποψήφιος μπορεί να βρει αυτό που του ταιριάζει. Επιπλέον τα concept αυτά χαρακτηρίζονται συνήθως από χαμηλού κόστους επένδυση που τα κάνει ποιο προσιτά και επίσης βασίζονται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό στον αυτοαπασχολούμενο ιδιοκτήτη επιχειρηματία ο οποίος θέλει να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό προσωπικό εισόδημα διατηρώντας παράλληλα το κεφάλαιο που έχει επενδύσει.

Στέργιος Τσακίρης Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΙ & ΦΙ Τακούνι και Κλειδί

F.S.: Ποιες τάσεις θεωρείτε κυρίαρχες ή θα προκύψουν το επόμενο χρονικό διάστημα στην αγορά παροχής υπηρεσιών;

Σ.Τ.: Οι κυρίαρχες τάσεις αλλά και αυτές που πιθανό να προκύψουν την τρέχουσα χρονική περίοδο στην αγορά παροχής υπηρεσιών είναι αυτές των έξυπνων και λειτουργικών concept που προσφέρουν υψηλής ποιότητας αλλά και αναγκαίες κατά κάποιο τρόπο υπηρεσίες. Η γενική τάση είναι χαμηλού κόστους λειτουργικά concept στους τομείς των επιδιορθώσεων και μεταποιήσεων υποδημάτων ή/και ρούχων, nail spa, υπηρεσίες εστίασης τύπου café κ.λπ.

F.S.: Ποιες κατηγορίες ευνοούνται στις σημερινές οικονομικές συνθήκες;

Σ.Τ.: Τα χαμηλού κόστους concept που προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες προσιτές σε όλο το καταναλωτικό κοινό και που εντάσσονται κατά κάποιο τρόπο στην καθημερινότητα του καταναλωτή είναι αυτά που ευνοούνται. Συγκεκριμένα με τα ΠΙ & ΦΙ το κύριο αντικείμενο της δραστηριότητας της επιχείρησης φαίνεται να ευνοείται περισσότερο όταν υπάρχει συνθήκες ύφεσης αφού οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν την επιδιόρθωση από την αγορά καινούργιου υποδήματος.

F.S.: Ποια είναι τα προαπαιτούμενα για την επιτυχία σε κάθε επιμέρους κατηγορία (Αναφερθείτε στο δικό σας πεδίο δραστηριοτήτων).

Σ.Τ.: Στο δίκτυο θα πρέπει να κυριαρχεί η ισονομία και η ένταξη όλων των υποψηφίων franchisee πραγματοποιείται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Όλα τα μέλη απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις. Επιπλέον θα πρέπει ο δικαιοπάροχος να φροντίζει για τη συνεχή προσθήκη νέων υπηρεσιών αλλά και τυχόν προϊόντων και μεθόδων ούτος ώστε να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά και να αφουγκράζεται το σφυγμό της αγοράς. Τέλος η άρτια αρχική αλλά και διαρκής εκπαίδευση στα αντικείμενα του concept αλλά και στην βάση της βέλτιστης εξυπηρέτησης του πελάτη είναι κάτι το οποίο θεωρώ προαπαιτούμενο για την επιτυχία.

F.S.: Ποιο είναι το προφίλ των υποψήφιων franchisees και τι πρέπει να προσφέρει ένα δίκτυο franchise για μια επιτυχημένη συνεργασία;

Σ.Τ.: Το προφίλ του κατάλληλου συνεργάτη, είναι αυτό του αυτοαπασχολούμενου, εργατικού επιχειρηματία, που έχει ένα μικρό προσωπικό κεφάλαιο και που είναι διατεθειμένος να εργαστεί στο συγκεκριμένο αντικείμενο και βλέπει το franchising ως μια ασφαλή επιλογή. Ένα δίκτυο franchise για μια επιτυχημένη συνεργασία θα πρέπει να προσφέρει στο νέο συνεργάτη ένα πλήρες πακέτο παροχών κατά την ένταξη του, αλλά και διαρκή τεχνική υποστήριξη, επιμορφώσεις και σεμινάρια που βοηθούν στην τελειοποίηση των μεθόδων παραγωγής, πώλησης και εξυπηρέτησης των πελατών.

F.S.: Τι μπορεί να προσφέρει το franchising στις οικογενειακές επιχειρήσεις;

Σ.Τ.: Ο θεσμός της δικαιόχρησης μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στις οικογενειακές επιχειρήσεις αφού ουσιαστικά λειτουργεί σε επίπεδο μιας πιο μεγάλης και διευρυμένης οικογένειας. Αφενός μεν προσφέρει προστασία από όλους τους πιθανούς εξωγενείς παράγοντες που σε καμία περίπτωση στις μέρες μας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αλλιώς μια μεμονωμένη οικογενειακή επιχείρηση και αφετέρου προσφέρει όλα τα εχέγγυα και την δυναμική της ανάπτυξης διατηρώντας πάρα πολύ υψηλά ποσοστά βιωσιμότητας για τις ενταγμένες επιχειρήσεις.

«Τα κριτήρια που πρέπει να χρησιμοποιήσει ο υποψήφιος franchisee για την επιλογή του κατάλληλου concept είναι κατά αρχήν η επιθυμία και η ικανότητα να εργαστεί στο συγκεκριμένο αντικείμενο, αν του αρέσει το περιβάλλον και το όλο concept αλλά και η αξιοπιστία του δικαιοπαρόχου.»

F.S.: Πώς διασφαλίζεται η εκπαίδευση και η αποτελεσματική διαχείριση της γνώσης σε ένα δίκτυο υπηρεσιών;

Σ.Τ.: Η εκπαίδευση αλλά και η αποτελεσματική διαχείριση της γνώσεις διασφαλίζεται κατ’ αρχάς από ένα πλήρες και εμπεριστατωμένο αλλά και λειτουργικό εγχειρίδιο λειτουργίας. Στη συνέχεια ο δικαιοπάροχος θα πρέπει αφενός μεν να επιτηρεί τις επιδόσεις των δικαιοδόχων με μεθόδους όπως κλασσικούς ελέγχους ή και mystery shopping και να επεμβαίνει με εκπαιδεύσεις ad – hoc όπου κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο. Επιπλέον θα πρέπει να διοργανώνονται τακτικά σεμινάρια και εκπαιδεύσεις για όλους τους τομείς σε ετήσια βάση. Τέλος καλό θα είναι να υπάρχει μια ξεχωριστή υπηρεσία υποστήριξης η οποία θα δέχεται όλες τις απορίες και τις τεχνικές ερωτήσεις και θα τις απαντά..

F.S.: Τι είδους μοντέλα ανάπτυξης προσφέρονται (π.χ. multiunit, areadevelopment κ.λπ.)

Σ.Τ.: Τα μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί η εταιρεία μας είναι αυτό της ανάπτυξης ανά περιοχή, όπου ο δικαιοδόχος λαμβάνει μια ικανή περιοχή συνήθως διοικητικά όρια Δήμου για την εγκατάσταση του καταστήματος του ούτως ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των δικαιοδόχων, αλλά και να υπάρχει ικανή πελατειακή βάση να στηρίξει τον αναγκαίο και αναμενόμενο κύκλο εργασιών. Ο δικαιοδόχος μπορεί στη συνέχεια στην περιοχή ευθύνης του να εγκαταστήσει πιθανόν και άλλα καταστήματα εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο κατόπιν σχετικών ερευνών αγοράς, χωρίς να καταβάλει εκ νέου entry fees.

F.S.: Γιατί να επενδύσει κάποιος στην αγορά παροχής υπηρεσιών; Που θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή του ο υποψήφιος franchisee και με ποια κριτήρια να επιλέξει την κατηγορία, το concept και την αλυσίδα;

Σ.Τ.: Τα concept που δραστηριοποιούνται στην αγορά της παροχής υπηρεσιών είναι πολλά και ποικίλα και πιστεύω ότι ο κάθε υποψήφιος μπορεί να βρει αυτό που του ταιριάζει. Επιπλέον τα concept αυτά χαρακτηρίζονται συνήθως από χαμηλού κόστους επένδυση που τα κάνει ποιο προσιτά και επίσης βασίζονται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό στον αυτοαπασχολούμενο ιδιοκτήτη επιχειρηματία ο οποίος θέλει να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό προσωπικό εισόδημα διατηρώντας παράλληλα το κεφάλαιο που έχει επενδύσει. Τα κριτήρια που πρέπει να χρησιμοποιήσει ο υποψήφιος franchisee για την επιλογή του κατάλληλου concept είναι κατά αρχήν η επιθυμία και η ικανότητα να εργαστεί στο συγκεκριμένο αντικείμενο, αν του αρέσει το περιβάλλον και το όλο concept αλλά και η αξιοπιστία του δικαιοπαρόχου. Τέλος θα πρέπει να ερευνήσει τα ποσοστά βιωσιμότητας των καταστημάτων της συγκεκριμένης αλυσίδας αλλά και να ρωτήσει την γνώμη υφιστάμενων franchisee στοιχεία πολύ χρήσιμα για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

  • Θέλετε περισσότερες πληροφορίες;

    Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία.
    Τα πεδία με αστερίσκο * είναι υποχρεωτικά

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Φεβρουάριος 2016 07:45

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

facebookΣτο Facebook

facebookΣτο Τwitter