Εκτύπωση αυτής της σελίδας

more info red Περισσότερες πληροφορίες

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ ΖΑΝΕΤΤΟΣ: «Μεζέδες και... καλή συντροφιά»

Τεύχος
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Διαβάστηκε 811 φορές

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί πως χρειάζεται πολλή προσπάθεια και μεράκι σε αυτό που κάνεις για να πετύχεις. Με το σύστημα δικαιόχρησης γίνεται εύκολο το να είσαι μέρος μιας πετυχημένης επιχείρησης. Όμως το ό,τι συμμετέχεις σε μια αλυσίδα που σε καθοδηγεί στο πώς θα πετύχεις δεν είναι και το ίδιο με το να κατέχεις μια ανοιχτή επιταγή.

Παναγιώτης Μέντζης Γενικός Δ/ντής της αλυσίδας Η Κυπριακή ταβέρνα Ζανέττος

F.S.: Ποια είναι τα βασικά συστατικά και η φιλοσοφία του concept;

Π.Μ.: Η φιλοσοφία μας στην «κυπριακή ταβέρνα Ζανέττος» συνοψίζεται εύκολα και απλά με τις λέξεις «Ποιότητα και σεβασμός». Μπροστά μας είναι πάντα ο πελάτης. Θέλουμε ότι του δίνουμε, είτε αυτό είναι φαγητό ή εξυπηρέτηση, να είναι το καλύτερο που μπορούμε να προσφέρουμε σε λογικές τιμές.

F.S.: Τι νέο φέρνει στην αγορά η επιχειρηματική σας πρόταση; Ποια είναι τα σημεία διαφοροποίησης έναντι του ανταγωνισμού;

Π.Μ.: Η Κυπριακή κουζίνα είναι γευστική και ταυτόχρονα μπορεί σε κάποιους να φαίνεται και λίγο εξωτική. Το μεγαλύτερο μέρος των υλικών είναι κοινό με τον υπόλοιπο Ελληνικό χώρο, όμως οι συνταγές μας έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την δική τους ιδιοσυγκρασία που τις κάνει να ξεχωρίζουν. Η πρόταση της «κυπριακής ταβέρνας Ζανέττος» προσφέρει άμεση πρόσβαση στις γεύσεις αυτές όπως ταυτόχρονα και ένα δοκιμασμένο σύστημα στησίματος εστιατορίου, διαχείρισης και προώθησης του concept.

F.S.: Κατά πόσο ανταποκρίνεται στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον και τα νέα καταναλωτικά πρότυπα που διαμορφώνονται;

Π.Μ.: Αναμφισβήτητα το σημερινό οικονομικό περιβάλλον, σε όλο τον Ελληνικό χώρο, έχει τις προκλήσεις του. Η κρίση μας κάνει να επανεξετάζουμε συνεχώς στρατηγική και επιλογές. Η ευελιξία είναι ένα χαρακτηριστικό της εταιρείας μας και παρά το ότι η ποιότητα δεν είναι πάντα ομόσταβλη των χαμηλών τιμών, η προσπάθεια είναι πάντα να προσφέρουμε όσο το δυνατό πιο ψηλή αξία για τα λεφτά του πελάτη.

F.S.: Βάσει της έρευνάς σας, ποια τα περιθώρια ανάπτυξης της συγκεκριμμένης αγοράς καθώς και του ίδιου του concept μέσα σε αυτή;

Π.Μ.: Η εστίαση είναι μία υπηρεσία που μας δίνει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Αυτή την στιγμή παρουσία υπάρχει μόνο στην Κύπρο. Είναι πρόκληση και για μας να αποδείξουμε πως αυτό που προσφέρουμε είναι αξιόλογο και μπορεί να σταθεί με αξιώσεις σε νέες αγορές. Οι έρευνες μας δείχνουν πώς υπάρχει ένα κενό προσφοράς στο κομμάτι το δικό μας και αισιοδοξούμε πως μπορούμε να το καλύψουμε.
F.S.: Πώς έχει υποδεχθεί η αγορά την επιχειρηματική σας πρόταση; Ποια είναι η αντιμετώπιση και τα σχόλια του καταναλωτικού κοινού;

Π.Μ.: Κάτι που μας ευχαριστεί ιδιαίτερα είναι η ανταπόκριση του κόσμου με την επέκταση σε νέα σημεία εστίασης «Ζανέττος». Ο κόσμος σε αυτό το σημείο βλέπει κάθε νέο χώρο σαν μια επέκταση της αρχικής ταβέρνας και έρχεται με συγκεκριμένη ιδέα για το τι θα βρει. Οι διαδικασίες μας είναι τέτοιες έτσι ώστε οι προσδοκίες του πελάτη να βρίσκουν ανταπόκριση.

F.S.: Τι σας ώθησε να αναπτύξετε την επιχείρησή σας μέσω franchising; Ποια είναι τα ισχυρά σημεία του ίδιου του franchise concept;

Π.Μ.: Η επιτυχία της αρχικής ταβέρνας και η ανταπόκριση του κόσμου, όπως αντικατοπτρίζεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήταν οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες που μας ώθησαν να αναπτύξουμε το franchising. Η τυποποίηση του Κυπριακός Μεζέ, ο συγκεκριμένος τρόπος εξυπηρέτησης και η προσήλωση στην φιλοσοφία μας είναι οι παράγοντες πάνω στους οποίους στηριζόμαστε για να επεκτείνουμε πετυχημένα το concept μας.

F.S.: Ποιο είναι το προφίλ του υποψήφιου franchisee στον οποίο απευθύνεστε και ποιες δεξιότητες και εμπειρίες πρέπει να κατέχει;
Π.Μ.: Οι βασικές προδιαγραφές, τις οποίες θα πρέπει να πληροί ο υποψήφιος συνεργάτης - Δικαιοδόχος, που επιθυμεί να συνεργαστεί με το "Ζανέττο" και να δημιουργήσει το δικό του επώνυμο χώρο εστίασης είναι οι εξής:

1. Να είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός τύπος με ευχέρεια λόγου και παράλληλα να έχει την ικανότητα αναγνώρισης και τήρησης των ορίων.
2. Να έχει κέφι και όρεξη για δουλειά.
3. Να είναι φιλόδοξος με ανήσυχο πνεύμα που να αναγνωρίζει τις επιτυχημένες ιδέες.
4. Να δέχεται τη φιλοσοφία του συστήματος δικαιόχρησης.
5. Να έχει την απαιτούμενη οικονομική επιφάνεια. Υπολογίζεται πως χρειάζεται ένα κεφάλαιο της τάξης των €200.000 για να ξεκινήσει ένα νέο εστιατόριο "Ζανέττος" ή €50.000 για ένα "Κυπριακό Σουβλάκι του Ζανέττου".
6. Ιδανικά να έχει υψηλή επιχειρηματική διαίσθηση και διοικητικές ικανότητες.
7. Να υποστηρίζεται από το άμεσο και έμμεσο περιβάλλον του.
8. Ιδανικά να έχει πρότερη εμπειρία στο χώρο της εστίασης.
F.S.: Για ποιο λόγο θα πρέπει να επιλέξει την πρότασή σας κάποιος δυνητικός επενδυτής/franchisee; Ποια είναι τα οφέλη και ποιες οι ευκαιρίες;

Π.Μ.: Πιστεύουμε πως η πρότασή μας είναι συνυφασμένη με την επιτυχία. Ναι, χρειάζεται και κόπος και κεφάλαιο για να πετύχει κάποιος, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι αυξημένες μαζί μας αφού το μοντέλο μας είναι δοκιμασμένο και με εξαιρετικά αποτελέσματα.

F.S.: Τι περιλαμβάνουν τα πλάνα της ανάπτυξής σας κατά το προσεχές χρονικό διάστημα; Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές της χώρας στις οποίες ενδιαφέρεστε να αναπτυχθείτε άμεσα; Εάν ναι, ποιες είναι αυτές;

Π.Μ.: Έχοντας αναπτυχθεί αποκλειστικά στην Κύπρο μέχρι τώρα κοιτάζουμε πιο μακριά από το νησί μας. Έχουμε μπει σε συζητήσεις για επέκταση στην Αυστραλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Ελλάδα βέβαια με τον μεγάλο αριθμό Κυπρίων είναι και αυτή στις προτεραιότητές μας. Προτίμησή μας θα ήταν ένα αστικό κέντρο.

F.S.: Τι κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να προσέξουν οι νέοι franchisors και franchisees στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον;

Π.Μ.: Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί πως χρειάζεται πολλή προσπάθεια και μεράκι σε αυτό που κάνεις για να πετύχεις. Με το σύστημα δικαιόχρησης γίνεται εύκολο το να είσαι μέρος μιας πετυχημένης επιχείρησης. Όμως το ό,τι συμμετέχεις σε μια αλυσίδα που σε καθοδηγεί στο πώς θα πετύχεις δεν είναι και το ίδιο με το να κατέχεις μια ανοιχτή επιταγή.

 

  • Θέλετε περισσότερες πληροφορίες;