more info red Περισσότερες πληροφορίες

ΠΡΟΣΩΠΑ 2020 - Παναγιώτης Ρουσόπουλος: «Τα δίκτυα franchise καλούνται να διαχειριστούν μία σύνθετη πραγματικότητα»

Κατηγορία Συνεντεύξεις , Άρθρα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Διαβάστηκε 863 φορές

Η δεκαετία που παρήλθε μας κληρονομεί ένα νέο ανταγωνιστικό πεδίο, τόσο σε επίπεδο αγοράς όσο και σε επίπεδο καταναλωτικών προτύπων καθώς και σε διαφοροποιημένα επιχειρηματικά μοντέλα. Μία περίοδος συνεχών αλλαγών, που επιταχύνονται και εντείνονται λόγω των αλλαγών στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην τεχνολογία, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

σύμβουλοι franchiseΠαναγιώτης Ρουσόπουλος, Διευθύνων Εταίρος της THE FRANCHISE CO. (www.thefranchiseco.gr) / Brainway S.A.

Η αγορά του franchising παρουσιάζει στοιχεία σταθεροποίησης και σε ορισμένους κλάδους αναιμικής ανάπτυξης.
Το 2019 χαρακτηρίστηκε από μία μικρή αύξηση σε επίπεδο σημείων πώλησης σε ορισμένους κλάδους, όπως super market και convenience stores, εστίαση, καφές, σνακ, ενέργεια, υπηρεσίες κ.ά. Παράλληλα βιώσαμε συνολικά μια έντονη υποχώρηση το τέταρτο τρίμηνο, τόσο σε επίπεδο ζήτησης, όσο και σε επίπεδο υλοποιήσεων.
Τα αποτελέσματα του 2019 διέψευσαν τους αισιόδοξους του χώρου, μία και υποεκτίμησαν τρεις βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες:

 • Την αδυναμία τόσο των συστημάτων franchise όσο και των φορέων που δραστηριοποιούνται στον χώρο να προσελκύσουν ευρύτερα κοινά επενδυτών, τα οποία συνεχίζουν να αναζητούν λύσεις σε εκτός franchise εναλλακτικές.
 • Πέρα από τον φαινομενικό κορεσμό που παρουσίασαν ορισμένοι κλάδοι π.χ. καφεστίαση, που λειτουργεί αποτρεπτικά, σημαντικοί παράγοντες που επέδρασαν ήταν το άνοιγμα ευκαιριών απασχόλησης για στελέχη στην αγορά, καθώς και η ελκυστικότητα επενδύσεων στον χώρο του Real Estate και του τουρισμού π.χ. Airbnb.
 • Τέλος, η αύξηση των ενοικίων σε εμπορικές περιοχές υψηλής ζήτησης, σε συνδυασμό με τη δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων καταστημάτων, αύξησε τον κύκλο υλοποίησης προσυμφώνων franchise, γεγονός που αποτυπώνεται στην ετήσια έρευνα για το franchising του Franchise Success.

Η θετική τελική αποτίμηση οφείλεται στη δράση δυναμικών αλυσίδων, κυρίως στον χώρο της εστίασης και του καφέ, οι οποίες επένδυσαν στην αναδιοργάνωση των δικτύων τους, στην εξαγορά χαμηλής απόδοσης σημείων franchise και μετατροπή τους σε εταιρικά, και την διάθεσή τους μετά από διορθωτικές κινήσεις, είτε σε επιτυχημένους υφιστάμενους franchisees, είτε σε νέους επενδυτές με εμπειρία στον κλάδο. Επίσης αυξήθηκαν οι MultiUnit και οι multibrand franchisees, μέσα από ειδικά προγράμματα που δημιούργησαν συγκεκριμένα δίκτυα. Θετική επίσης επίδραση είχαν τα προγράμματα BFL, καθώς και τα πολυμετοχικά επενδυτικά μοντέλα. Τέλος η είσοδος επενδυτικών σχημάτων σε επιλεγμένους franchisors δημιούργησε δυνατότητες αξιοποίησης ευκαιριών τόσο σε επίπεδο επέκτασης των δικτύων, όσο και στην επίπεδο δημιουργίας υποδομών που ενισχύει την ανταγωνιστική θέση, και τις ευκαιρίες ανάπτυξης και στη Διεθνή αγορά.

Είναι προφανές ότι η αγορά απαιτεί από τα συστήματα franchise συγκροτημένα επιχειρηματικά μοντέλα, ολοκληρωμένη στρατηγική, αποτελεσματική υλοποίηση. Συνοπτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε 7 σημαντικούς λόγους που έχουν οδηγήσει σημαντικό αριθμό δικτύων σε παρατεταμένη στασιμότητα.

 1. Αδυναμία εξέλιξης και συγκρότησης ενός ολοκληρωμένου συστήματος franchise
 2. Ανεπαρκή υποστήριξη
 3. Αναποτελεσματικό επιχειρηματικό μοντέλο
 4. Η αναποτελεσματική επικοινωνία και η πρoώθηση του συστήματος franchise
 5. Θέματα ηγεσίας, στελέχωσης και επιχειρηματικής κουλτούρας
 6. Οικοδόμηση και διατήρηση στρατηγικών συμμαχιών, σε επίπεδο παρόχων υπηρεσιών και στην εφοδιαστική αλυσίδα
 7. Επιλογή ενός συμβούλου, έμπειρου στον χώρο του franchise

Oι δύο πρώτοι μήνες του 2020 δεν ξεκινούν θετικά. Οι επιπτώσεις του Κορονοϊού είναι βέβαιο ότι θα έχουν οδυνηρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.
Τα δίκτυα franchise καλούνται να διαχειριστούν μία ιδιαίτερα σύνθετη πραγματικότητα με εξαιρετικές προκλήσεις και αβεβαιότητες. Ακόμα και αν επιτευχθεί σύντομα έλεγχός του, κανείς δεν γνωρίζει αν αυτό που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι μια πορεία αργής αλλά σταθερής ανάκαμψης ή μία πορεία παρατεταμένης συρρίκνωσης.
Σε αυτή τη δύσκολη φάση τα δίκτυα franchise πρέπει να κινηθούν γρήγορα και να ανταποκριθούν σε άμεσες προκλήσεις:

 • Να προστατεύσουν τους franchisees, τους υπαλλήλους και τους πελάτες. Αποτελούν τη βάση για διεκδίκηση μεριδίου τόσο για άμυνα όσο και για την επόμενη μέρα.
 • Να προσαρμόσουν με ταχύτητα το επιχειρηματικό μοντέλο διασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στα πλαίσια του concept και του συστήματος franchise.
 • Να διαμορφώσουν τους όρους για μία ασφαλή επιχειρησιακή συνέχεια μέσα από ένα συγκροτημένο πλάνο, που λαμβάνει υπόψη τις άμεσες ανάγκες όσο και τις μεσοπρόθεσμες.
 • Να αποφευχθούν οι γενικεύσεις και να αναλυθούν με μεγάλη προσοχή οι ιδιαιτερότητες της αγοράς όπως αυτή θα εξελίσσεται και θα μεταλλάσσεται. Σε ένα τοπίο συνεχών αλλαγών και ανακατατάξεων η κάθε λεπτομέρεια έχει μοναδική σημασία.
 • Να αδράξουν την ευκαιρία για αναδιοργάνωση του δικτύου.

 • Θέλετε περισσότερες πληροφορίες;
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Απρίλιος 2020 17:11

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

facebookΣτο Facebook

facebookΣτο Τwitter