more info red Περισσότερες πληροφορίες

ΠΕΡΙΚΑΦΕ: «Ο σύγχρονος καταναλωτής θέλει να ταξιδεύει μέσω του αγαπημένου του ροφήματος»

Τεύχος
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Διαβάστηκε 466 φορές

Στο ΠΕΡΙΚΑΦΕ δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και φροντίδα στην καθημερινή επαφή με τον πελάτη, τονίζει ο κ. Βασίλης Λαζαρίδης, Ιδρυτής του Δικτύου Καταστημάτων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Franchise Success και μας παρουσιάζει τα βασικά σημεία διαφοροποίησης της επιχειρηματικής πρότασης: Σταθερή ποιότητα των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και έμφαση στη μοντέρνα παρουσίαση της καθημερινής συνήθειας του καταναλωτή.

perikafe

«Μαζί με μια ομάδα νέων ατόμων χρόνια εμπλεκόμενοι στην εστίαση παρουσιάζουμε επενδυτικά μοντέλα φτιαγμένα αποκλειστικά για τις ανάγκες της αγοράς και του σύγχρονου καταναλωτή ο οποίος δεν αρκείται απλά σε έναν καφέ αλλά θέλει να ταξιδεύει μέσω του αγαπημένου του ροφήματος» συμπληρώνει.

Κινήσεις franchise σε επιλεγμένα σποτ σε συνδυασμό με την ποιότητα και ένα δυνατό Brand name κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην αγορά της καφεστίασης.

Ο κλάδος της καφεστίασης -πρώτος στις αιτήσεις ενδιαφέροντος από υποψήφιους franchisees- παρουσιάζει έντονο ανταγωνισμό. Νέα σημεία προστίθενται τόσο από πλευράς αλυσίδων, αναγνωρισμένων στον χώρο όσο και νεοεισερχόμενων που διεκδικούν το δικό τους μερίδιο.
Τίθενται τα εξής ερωτήματα Α) Μήπως η αγορά είναι κορεσμένη; Β) Μήπως η κερδοφορία έχει συρρικνωθεί; Γ) Υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και με ποιες προϋποθέσεις;

A) Ενώ η αγορά της καφεστίασης αυξάνεται διαρκώς, ταυτόχρονα παρατηρούμε πως κινήσεις franchise σε επιλεγμένα σποτ σε συνδυασμό με την ποιότητα και ένα δυνατό Brand name κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Είναι ένα γεγονός που έρχεται να μας επιβεβαιώσει πως η αγορά του καφέ δεν έχει κορεστεί.

Β) Το ποσοστό της κερδοφορίας στον καφέ τα τελευταία χρόνια παραμένει σταθερό. Αλλαγές στη φορολογία θα βοηθούσαν τον χώρο της καφέ εστίασης ώστε να αυξηθεί σημαντικά η κερδοφορία. Η μείωση του ΦΠΑ στο μικρό συντελεστή 13% όπως επίσης και η μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης του καφέ θα παίξουν καταλυτικό παράγοντα στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου.

Γ) Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη. Απλά οι όροι όσο αυξάνονται ο ανταγωνισμός και η προσφορά γίνονται και όλο και πιο απαιτητικοί. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οπωσδήποτε η υψηλή ποιότητα σε προϊόντα και υπηρεσίες.

peri kafe takeaway

Ο χώρος καφέ - σνακ καλύπτει μια ευρεία κατηγορία καταστημάτων σε μια αγορά που συνεχώς αναδιαμορφώνεται και διευρύνεται δημιουργώντας νέες τάσεις και νέα πρότυπα. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς αλλαγές που πραγματοποιούνται πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί το τοπίο στα επόμενα χρόνια, ποιες θα είναι οι σημαντικότερες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη σημερινή εικόνα;

Οι σημαντικότερες αλλαγές που προβλέπονται στην αγορά της καφεστίασης εστιάζονται στον τομέα του delivery αλλά και της προμήθειας καφέ.

Ξεκινώντας από τους παραγωγούς και τη σοδειά παρατηρούμε συνεχόμενη ετήσια αύξηση της καταναλώσης καφέ παγκοσμίως. Η συγκράτηση των τιμών του καφέ, από τους ίδιους, σε σταθερά επίπεδα είναι πολύ καταλυτικός παράγοντας για την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η αγορά τα επόμενα χρόνια.

Στον τομέα του ντελίβερι παρατηρούμε μία στροφή των καταναλωτών σε εταιρείες ηλεκτρονικής παραγγελιοληψίας με σύγχρονες ηλεκτρονικές πλατφόρμες αλλά και την παροχή έξτρα υπηρεσιών όπως την παράδοση των προϊόντων από τα καφέ και τα εστιατόρια στον τελικό καταναλωτή.

peri kafe katastima 2

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά -σε όλα τα επίπεδα- του σύγχρονου καταστήματος καφέ-snack που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των εκπαιδευμένων πλέον καταναλωτών;

Χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου καταστήματος είναι:

  • Η σύγχρονη αισθητική και μοντέρνα αρχιτεκτονική ώστε να παραπέμπουν σε φρέσκες ιδέες και καθαριότητα
  • Προσεκτικά επιλεγμένο προσωπικό που να ταιριάζει με το προφίλ της επιχείρησης
  • Iδιαίτερα προσεγμένο Packaging όπως και τα social media ως βιτρίνες του καταστήματος
  • Δυνατότητα παραγγελιοληψίας από site και ηλεκτρονικές πλατφόρμες

Πώς επηρεάζουν το επιχειρηματικό μοντέλο και την κερδοφορία των καταστημάτων οι αλλαγές που φέρνουν πλατφόρμες όπως e-food;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μεγάλη αύξηση από τις παραγγελίες μέσω ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Αυτό κατά συνέπεια περιορίζει κατά ένα ποσοστό την κερδοφορία των καταστημάτων αλλά δίνει και ένα μεγάλο άνοιγμα σε μια νέα πίτα της αγοράς στην οποία τα περισσότερα καταστήματα δεν είχαν τόσα χρόνια πρόσβαση. Ο ανασχεδιασμός του κάθε επιχειρηματικού μοντέλου θα συντελέσει ώστε οι αλλαγές που επιβάλλει η τεχνολογία στη δουλειά μας να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της καθε επιχείρησης.

peri kafe delivery

Οι μεγάλες αλλαγές που αναμένεται να επιφέρει η ανάπτυξη της τεχνολογίας ανήκουν περισσότερο στον τομέα του delivery.

Ποιες αλλαγές αναμένεται να επιφέρει η ανάπτυξη της τεχνολογίας και ποιες είναι οι αναγκαίες προσαρμογές από πλευράς των αλυσίδων ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές;

Οι μεγάλες αλλαγές που αναμένεται να επιφέρει η ανάπτυξη της τεχνολογίας ανήκουν περισσότερο στον τομέα του delivery. Ηλεκτρονικές πλατφόρμες αλλά και προσωπικά site του κάθε καταστήματος θα γίνουν σε λίγα χρόνια ο μοναδικός τρόπος παραγγελιοληψίας, δημιουργώντας την ανάγκη του προσανατολισμού των επιχειρήσεων προς αυτό το κομμάτι. Επίσης σταδιακά βλέπουμε ηλεκτρονικές πλατφόρμες να προσφέρουν και νέες υπηρεσίες, όπως παράδοσης των προϊόντων απευθείας στους καταναλωτές από τις ίδιες. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα καταστήματα να απευθυνθούν σε μεγαλύτερο πελατολόγιο φροντίζοντας παράλληλα για την καλύτερη ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Ποια είναι τα βασικά σημεία διαφοροποίησης της δική σας επιχειρηματικής πρότασης και με ποιες ενέργειες και στρατηγική το υποστηρίζετε, τόσο σε επίπεδο καταναλωτή όσο και σε επίπεδο franchisee;

Βασικά στοιχεία διαφοροποίησης του ΠΕΡΙΚΑΦΕ είναι η καθημερινή επαφή με τον πελάτη, η σταθερή ποιότητα των παρεχομένων προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και η μοντέρνα παρουσίαση της «καθημερινής συνήθειας» του καταναλωτή. Σε επίπεδο franchise η επιχείρηση διαφοροποιείται με τη δουλειά μιας ομάδας νέων ατόμων, γνώστες του αντικειμένου και χρόνια εμπλεκόμενοι στον τομέα της εστίασης, παρουσιάζοντας επενδυτικά μοντέλα φτιαγμένα αποκλειστικά για τις ανάγκες της αγοράς της καφεστίασης και συγκεκριμένα τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή ο οποίος δεν αρκείται απλά σε έναν καφέ αλλά σε ένα ταξίδι στον κόσμο του καφέ.

Τι θα συμβουλεύατε τους υποψήφιους franchisees που προγραμματίζουν να επενδύσουν στον χώρο καφέ - σνακ; Με ποια κριτήρια να επιλέξουν; Πού να προσανατολιστούν; Σε ώριμα δίκτυα ή νεοεισερχόμενα;

Η πρότασή μου για τους υποψήφιους franchisees που προγραμματίζουν να επενδύσουν στον χώρο είναι να προχωρήσουν πρώτα σε ενδελεχή έρευνα αγοράς και να καταγράψουν τις ανάγκες της. Στη συνέχεια με πολύ προσεκτική επιλογή του σημείου και με γνώμονα τη σταθερότητα και την ποιότητα των επιχειρήσεων franchise να προχωρήσουν στην απόφασή τους. Η επιλογή μεταξύ ώριμων ή νεοεισερχομένων δικτύων θα πρέπει να γίνει έπειτα από έρευνα της κάθε αγοράς αλλά και καταγραφή των προσφερόμενων υπηρεσιών της κάθε πρότασης franchise.

  • Θέλετε περισσότερες πληροφορίες;
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 31 Ιανουάριος 2020 20:10

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

facebookΣτο Facebook

facebookΣτο Τwitter