more info red Περισσότερες πληροφορίες

Ποιες οι τάσεις στο λιανικό εμπόριο για το 2020;

Κατηγορία Νέα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Διαβάστηκε 462 φορές

Η τεχνολογία αλλάζει, οι καταναλωτές αλλάζουν, μαζί τους και το λιανικό εμπόριο. Κάθε παίκτης στον χώρο της λιανικής χρειάζεται να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να προσαρμόζεται σε αυτές πριν χάσει το τρένο…

Ποια είναι τα δεδομένα μας; Όλο και περισσότερες συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ οι παράλληλα μπορούν να πραγματοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή, καθώς το καταναλωτικό κοινό δεν μένει ποτέ off line. Ποιες θα είναι όμως οι τάσεις στο λιανεμπόριο για το 2020; Σε αυτό το ερώτημα ο καταλληλότερος να δώσει απάντηση είναι ο Ian Scott, Retail Innovation Manager της Tag.

M-commerce εντός των φυσικών καταστημάτων

Το 2019 το 39% των αγορών της Black Friday πραγματοποιήθηκαν μέσω smartphones (σ.σ. τα στοιχεία αφορούν την αγορά των ΗΠΑ). Πλέον, το 88% των καταναλωτών χρησιμοποιούν τα mobile apps των εταιρειών λιανικής για να κάνουν τις αγορές τους εντός του φυσικού καταστήματος.

Το m-commerce (mobile commerce) σε αντίθεση με το e-commerce (ηλεκτρονικό εμπόριο) είναι πολύ πιο άμεσο. Ενώ οι περισσότερες εταιρείες λιανικής έχουν κατανοήσει τη σημασία του mobile marketing στην στρατηγικής τους, υπάρχουν και εκείνες που έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο.

Το brand Sephora αποτελεί λαμπρό παράδειγμα. Συνδέει την mobile app της με την εμπειρία του καταναλωτή μέσα στο κατάστημα, στέλνοντας εξατομικευμένα μηνύματα, για να προωθήσει προϊόντα στους πελάτες, να δώσει συμβουλές αγορών, αλλά και να διαφημίσει το πρόγραμμα επιβράβευσης της.

Όλες αυτές οι καινοτομίες φυσικά απέδωσαν, καθώς η Sephora κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 28% στις πωλήσεις του περασμένου έτους.

Το 2020, αναμένεται ότι οι εταιρείες λιανικής θα καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να χαρτογραφήσουν το πλήρες ταξίδι του πελάτη, ενώνοντας τις ψηφιακές και φυσικές δραστηριότητες για να καταλάβουν ποιες νέες υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν για να προσελκύσουν τους ανθρώπους στο κατάστημα και ποιες ψηφιακές τακτικές μπορούν να αναπτύξουν για να τις ενεργοποιήσουν.

Έμφαση στην καταναλωτική εμπειρία

Οι σύγχρονοι πελάτες ζητούν ευκολία. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε αφήσει το προϊόν που είχαμε επιλέξει επειδή η ουρά στο ταμείο ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Ή, πόσοι, εγκατέλειψαν ένα ηλεκτρονικό καλάθι επειδή ο χρόνος παράδοσης ήταν πολύ μεγάλος; Δεν είμαστε μόνοι – το 45% των αγοραστών κάνει το ίδιο.

Ένα άλλο σημαντικό μέρος της χαρτογράφησης του ταξιδιού του πελάτη είναι η πρόβλεψη τέτοιων σημείων τριβής. Στόχος των εταιρειών λιανικής για το 2020 είναι να βρουν τρόπος να ελαχιστοποιήσουν τα εμπόδια στην εμπειρία του πελάτη.

Ίσως ορισμένοι θα πάρουν μαθήματα από το Tangar, μια εφαρμογή που επιτρέπει στους πελάτες να δημιουργήσουν λίστες αγορών στο σπίτι και στη συνέχεια τους δείχνει πώς να περιηγηθούν στο κατάστημα για να παραλάβουν τα προϊόντα εύκολα και γρήγορα.

Ενίσχυση της εμπειρία αγορών

Για να δημιουργήσουν πλεονέκτημα οι retailers θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τις μοναδικές βιωματικές ευκαιρίες που προσφέρουν τα φυσικά καταστήματα.

Σκεφτείτε το κατάστημα καλλυντικών της ιαπωνικής εταιρείας AINZ & TULPE. Το 2015, δημιούργησε το «Look», ένα διαδραστικό φηφιακό παράθυρο, για το flagship κατάστημα στο Τόκιο. Το παράθυρο δημιουργούσε ένα αλληλεπιδραστικό παιχνίδι με τους πελάτες, το οποίο είχε σημαντικότατα αποτελέσματα, καθώς οι περαστικοί πελάτες κατέληγαν μέσα στο κατάστημα.

Η συγκεκριμένη καινοτομία προκάλεσε αύξηση 40% στις επισκέψεις των τουριστών στο κατάστημα και αύξηση των πωλήσεων κατά 20%.

Η βιωσιμότητα ως εργαλείο πώλησης

Φέτος, είδαμε να μεγαλώνει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα, την άνοδο της Greta Thunberg, και η κοινή γνώμη στρέφεται αποφασιστικά κατά των πλαστικών μιας χρήσης.

Πολλές μάρκες ανταποκρίθηκαν με φιλόδοξες υποσχέσεις βιωσιμότητας, ενώ οι έμποροι λιανικής πώλησης όπως η Waitrose προωθούν προϊόντα χωρίς συσκευασίες.

Η βιωσιμότητα είναι ένα από τα στοιχεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσουν οι εταιρείες λιανικής το 2020, δεδομένου ότι το 87% των καταναλωτών δηλώνουν αγοράζουν προϊόντα των εταιρειών με τις οποίες μοιράζονται κοινές αξίες.

Κερδίζει όλο και περισσότερο το storytelling

To storytelling είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται υπερβολικά, αλλά λειτουργεί πραγματικά. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι ιστορίες επηρεάζουν επτά μέρη του εγκεφάλου, ενεργοποιώντας τη δημιουργία αναμνήσεων και την έντονη συναισθηματική εμπλοκή.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το ελβετικό brand Freitag, το οποίο κατασκευάζει τσάντες από ανακυκλωμένο μουσαμά φορτηγών και παλιές ζώνες ασφαλείας.

Στο νέο της κατάστημα της Ζυρίχης, ο πελάτης μπορεί να κλείσει ραντεβού και να κατασκευάσει ο ίδιος την τσάντα του, ενισχύοντας την ιστορία μιας φίρμας που χρησιμοποιεί πρωτοποριακά υλικά.

Οι πελάτες εκτιμούν τον τρόπο δημιουργίας των προϊόντων αυτών και την κατανόηση της οικολογικής ιστορίας πίσω από αυτές.

Ώθηση για εξατομίκευση

Οι μελέτες δείχνουν ότι το 39% των αγοραστών που λαμβάνουν εξατομικευμένη εμπειρία αγορών θα τη μοιραστούν με άλλα άτομα του περιβάλλοντός τους, ενώ το 44% αυτών πιθανόν να ενταχθεί στους επαναλαμβανόμενους αγοραστές.

Πηγή: creativepool.com

Πηγή

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

facebookΣτο Facebook

facebookΣτο Τwitter