more info red Περισσότερες πληροφορίες

Καφεστίαση: Ποιες οι προοπτικές ανάπτυξης και τα σημεία προσοχής;

Κατηγορία Νέα , Άρθρα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Διαβάστηκε 1297 φορές

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το FRANCHISE SUCCESS , σε συνεργασία με τη THE FRANCHISE CO. – σύμβουλοι επιχειρήσεων franchise, ο κλάδος της καφεστίασης αποτέλεσε τον σημαντικότερο πυλώνα ανάπτυξης συνολικά του franchising στην Ελλάδα και για το έτος 2018.

Βέβαια, αξιοσημείωτο είναι πως οι καταναλωτές είναι πλέον πιο εκπαιδευμένοι και αναζητούν ολοκληρωμένες αγοραστικές εμπειρίες, διαφοροποιημένες και αναγνωρίσιμες επενδυτικές προτάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντείνεται ο ανταγωνισμός και νέα concepts κάνουν την εμφάνισή τους.Θα συνεχιστεί η ανάπτυξη στον κλάδο; Μήπως ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κατηγορίας; Ο κ. Παναγιώτης Ρουσόπουλος, Διευθύνων Εταίρος της THE FRANCHISE CO., σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο FRANCHISE SUCCESS τεύχος 68, μας δίνει τις απαντήσεις!

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσόπουλο, οι υφιστάμενοι αλλά και υποψήφιοι franchisees θα πρέπει να δώσουν προσοχή στα εξής σημεία, ώστε να προβούν στη σωστή επιλογή.

1. Κερδοφορία και αποδοτικότητα στο σημείο πώλησης

Η επιτυχία του ενός συστήματος franchise καθορίζεται από την επιτυχημένη πορεία του εκάστοτε franchisee του δικτύου, του κάθε σημείου πώλησης, του κάθε καταστήματος. Συνεπώς, το επιχειρηματικό μοντέλο θα πρέπει να επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στο κατά πόσο είναι κερδοφόρος ο franchisee.

2. Διαφάνεια στο χρηματοοικονομικό μοντέλο

Τα επιτυχημένα δίκτυα που στοχεύουν σε μια υγιή και αποδοτική ανάπτυξη αλλά και οι franchisees που επιδιώκουν μια επιτυχημένη επιλογή, απαιτείται να λειτουργούν στο πλαίσιο μιας απόλυτα διαυγούς και προδιαγεγραμμένης οικονομικής σχέσης και σε ένα συγκροτημένο μοντέλο με συγκεκριμένους ρόλους και προτεραιότητες. Αναγκαία προαπαιτούμενα, ο σαφής προσδιορισμός του αρχικού κόστους επένδυσης, σύντομος (και ελεγχόμενος) χρόνος επίτευξης break even και κατά συνέπεια αναγκαία προσδιορισμένο κεφάλαιο κίνησης με ξεκάθαρα οικονομικά μεγέθη, όσον αφορά το κόστος πωληθέντων, τα εργατικά κ.λπ.

Δίκτυα που ενώ δηλώνουν κόστη πρώτων υλών, αναλωσίμων και εργασίας σε ποσοστό 60%, ενώ στην πράξη αγγίζει (ή και υπερβαίνει) το 75%, είναι προφανές ότι σε αυτό το νέο τοπίο δεν θα μπορέσουν να αναπτυχθούν. Είναι βέβαιο πως θα αντιμετωπίσουν έντονους κραδασμούς και φυγόκεντρες τάσεις, με σημαντική απώλεια στα σημεία πώλησης και φυσικά θα πάψουν να αποτελούν ελκυστική πρόταση για τους υποψήφιους franchisees.

3. Ολοκληρωμένο πλάνο ανάπτυξης

Ένα ολοκληρωμένο πλάνο ανάπτυξης, διαφορετικοί τύποι καταστημάτων γύρω από το κεντρικό concept, ευελιξία προσαρμογής σε επιμέρους αγορές και στοχευμένη ανάπτυξη σημείων, αποτελούν ορισμένους από τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας. Η τοποθεσία επιλογής του καταστήματος σε συνδυασμό με το προφίλ του franchisee και τη συνέπεια τήρησης των προδιαγραφών που έχει θέσει κάθε δίκτυο, θα καθορίσουν τους νικητές του ανταγωνιστικού πεδίου. Η μάχη του real estate, καθώς και η ευελιξία ανάπτυξης σε ειδικές αγορές (κλειστές, τουριστικοί χώροι κ.λπ.) θα αποτελέσουν κρίσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επίσης, η αξιοποίηση μοντέλων όπως το BFL και στρατηγικές συμμαχίες με εξωτραπεζικούς, χρηματοοικονομικούς φορείς θα αποτελέσει άλλη μια πρόκληση.

Συνοψίζοντας, η καφεστίαση είναι ένας δυναμικός κλάδος που προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες ανάπτυξης σε υφιστάμενα δίκτυα αλλά και σε υποψήφιους franchisees. Όμως, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να παρθεί η σωστή απόφαση και να αποφευχθούν τυχόν λάθη. Η επιλογή του συμβούλου επιχειρήσεων είναι μονόδρομος, ώστε να καθοδηγήσει τόσο τους franchisors, όσο και τους franchisees στην ορθή κατεύθυνση. Η THE FRANCHISE CO. είναι στη διάθεση σας να λύσει οποιεσδήποτε απορίες έχετε πάνω σε θέματα franchise, είτε αυτές προέρχονται από εδραιωμένες εταιρείες του χώρου και υποψήφιους franchisors, είτε από άτομα τα οποία εξετάζουν την πιθανότητα εισόδου σε ένα δίκτυο, λειτουργώντας τη δική τους επιχείρηση.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 6756200, ή επισκεφθείτε το thefranchiseco.gr .

Πηγή

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

facebookΣτο Facebook

facebookΣτο Τwitter