more info red Περισσότερες πληροφορίες

Τεύχος 62 - Editorial

Τεύχος
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Διαβάστηκε 1465 φορές

Πώς έχουν επηρεάσει η κρίση και οι συνεχείς αλλαγές στο ανταγωνιστικό πεδίο τα επιχειρηματικά μοντέλα franchise; Η δέσμευση και ενεργοποίηση των franchisee, η υποστήριξη των δικτύων, οι επιπτώσεις των social media -τόσο στη διοίκηση όσο και στην προώθηση των συστημάτων franchise- και η διεθνής ανάπτυξη, είναι 5 σημεία «κλειδιά» που πρέπει οπωσδήποτε να ενταχθούν στην ατζέντα όλων των δικτύων.

Η ανάγκη για αναζήτηση ενός νέου οικονομικού μοντέλου είναι προφανής ακόμα και σε κλάδους που επιφανειακά ευημερούν, όπως η εστίαση.

Η συρρίκνωση της αγοράς, η μείωση της κερδοφορίας που προκαλεί ο έντονος ανταγωνισμός, η αύξηση του ΦΠΑ χωρίς τη δυνατότητα άμεσης αύξησης τιμής, είναι φαινόμενα που έχουν δημιουργήσει ένα τοπίο γεμάτο προκλήσεις.

Τα θεμελιώδη μεγέθη που στήριζαν το επιχειρηματικό μοντέλο και τη στρατηγική ανάπτυξης των δικτύων έχουν ανατραπεί. Αυτό το γεγονός δημιουργεί την ανάγκη αναδιοργάνωσης συνολικά της αλυσίδας αξίας και ταυτόχρονα την επιλογή του νέου μοντέλου ανάπτυξης βάσει των νέων ισορροπιών που έχουν διαμορφωθεί.

Ιδιαίτερα επιτακτική είναι η ανάγκη προσαρμογής στον χώρο της εστίασης, όπου οι επιπτώσεις του ΦΠΑ είναι καθοριστικές και έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται εμφανείς. Συνέπειες που γίνονται ακόμα εντονότερες κάτω από την πίεση του αθέμιτου ανταγωνισμού που επικρατεί και επιδρά αρνητικά στο σύνολο της αγοράς.

Η δέσμευση και ενεργοποίηση των franchisees είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για κάθε δίκτυο. Η ποιότητά τους, η ενεργή συμμετοχή τους, η βελτίωση της παραγωγικότητας και η επίτευξη των στόχων τους, είναι στοιχεία που καθορίζουν συνολικά την αποδοτικότητα του δικτύου. Η αναζήτηση ενός μοντέλου αναπαραγωγής των βέλτιστων πρακτικών, η κινητοποίηση των franchisees για συστηματική και ορθή προώθηση του brand στην τοπική αγορά, η μείωση των δαπανών ελέγχου του δικτύου, η αύξηση του βαθμού συμμόρφωσης κ.λπ. είναι βασικά στοιχεία στα οποία πρέπει να επενδύσουν όλα τα δίκτυα.

Η διαμόρφωση μια κοινής κουλτούρας υψηλών αποδόσεων αποτελεί τη βάση για την αποτελεσματική λειτουργία του οποιαδήποτε δικτύου.

Η ανάγκη για συνεχή μείωση του κόστους λειτουργίας συνολικά του δικτύου και της αύξησης της αποτελεσματικότητας έχουν καταστήσει τα συστήματα υποστήριξης ως ένα από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες.

Πλέον δεν αρκούν οι παραδοσιακές μέθοδοι υποστήριξης μέσω της παρουσίας των area managers. Η χρήση της τεχνολογίας, η δημιουργία σύγχρονων συστημάτων ανάλυσης, η αξιοποίηση συγχρόνων συστημάτων CRM αλλά και η ταυτόχρονη εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων επικοινωνίας και εκπαίδευσης εντός του δικτύου τίθενται σε προτεραιότητα για όλα τα δίκτυα.

Η αναζήτηση νέων μεθόδων συμμόρφωσης, δέσμευσης και κινητοποίησης είναι επίσης ανάμεσα στα κύρια θέματα για όλα τα δίκτυα που αναζητούν μια ουσιαστική και αποτελεσματική διέξοδο στις προκλήσεις του σήμερα.

Τα social media έχουν δημιουργήσει μια σημαντική ανατροπή. Όχι μόνο ως εργαλείο ανάπτυξης των πωλήσεων και δημιουργίας ισχυρών brand αλλά και ως εργαλείο διαμόρφωσης κοινής κουλτούρας. Όμως! Η χρήση των μέσων κοινωνικών δικτύωσης οφείλει να εντάσσεται στα πλαίσια μιας συνολικής στρατηγικής αλλιώς μπορούν να δημιουργήσουν φυγόκεντρες τάσεις ή να αποδημήσουν συνολικά το brand.

banner.tfc

Πώς μπορώ να αξιοποιήσω αποτελεσματικά αυτά τα εργαλεία, να διασφαλίσω τη διατήρηση της ενιαίας εικόνας του brand και ταυτόχρονα να διεισδύσω αποτελεσματικά στις τοπικές αγορές; Προκλήσεις που απαιτούν εξαιρετικό στρατηγικό σχεδιασμό και γνώση ενώ ταυτόχρονα εγείρουν σημαντικά νομικά θέματα που χρειάζονται επίλυση.

Τέλος, το πάντα επίκαιρο αλλά τώρα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, ζήτημα της διεθνούς ανάπτυξης. Η συρρικνωμένη ελληνική αγορά δημιουργεί την ανάγκη για επέκταση στη διεθνή αγορά. Ήδη αρκετά δίκτυα έχουν κάνει σημαντικά θετικά βήματα στις διεθνείς αγορές. Όλα; Προφανώς και όχι. Η πλειοψηφία των δικτύων δεν κατάφερε να έχει σταθερή πορεία ανάπτυξης, ακόμα και στις αγορές που πρωτοεμφανίστηκαν.

Ποιοί είναι οι όροι για μια επιτυχημένη διεθνή ανάπτυξη;

Ποιες είναι οι επιτυχημένες πρακτικές από ελληνικά και διεθνή δίκτυα που μπορούν να αξιοποιηθούν;

Ποια είναι η σωστή προετοιμασία για να αναπτυχθεί ένα δίκτυο στη διεθνή αγορά;

Απαιτείται κοινή πολιτική για όλες τις αγορές;

Ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν μια και είναι προφανές ότι η ανάπτυξη μπορεί να έρθει όταν διευρυνθούν οι αγορές - στόχοι.

Αυτοί λοιπόν οι 5 τομείς θα αποτελέσουν την αιχμή της θεματολογίας για το FRANCHISE SUCCESS το 2017 τόσο μέσα από τα portal, το blog και τα περιοδικά, όσο και με τη δημιουργία μιας σειράς εκδηλώσεων που προγραμματίζονται να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2017.

Στόχος είναι ο προβληματισμός, η συζήτηση, η ανταλλαγή εμπειριών, η αναπαραγωγή βέλτιστων πρακτικών έτσι ώστε ο χώρος του franchising να εμπλουτιστεί από νέες ιδέες ικανές να οδηγήσουν σε μια νέα πορεία τον χώρο. Κάτι που το έχει ανάγκη τόσο η ίδια η αγορά όσο και η χώρα...

sfragida.fs

  • Θέλετε περισσότερες πληροφορίες;
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Δεκέμβριος 2016 17:51

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

facebookΣτο Facebook

facebookΣτο Τwitter